Bespaar je energie..

Publicatiedatum: 06-04-2018

Op agrarische bedrijven is energie over het algemeen een grote kostenpost. Vaak ligt er veel geld voor het oprapen door slimme besparingsmogelijkheden, scherper inkopen of door zelf duurzame energie op te wekken.

Slimme besparingsmogelijkheden

Door de bedrijven te toetsen aan een gemiddelde norm voor verbruik van zowel brandstof als elektra kan bepaald worden of op een bedrijf efficiënt omgegaan wordt met energie. Jan Pijnenburg, specialist energie besparing: “De spreiding van verbruik is enorm, we vinden variaties van 60% tot 140% als we dit voor een tiental bedrijven inzichtelijk maken. Als we dan tijdens een energiescan een bedrijf rondlopen zien we altijd diverse zaken die efficiënter kunnen.” 

Ventilatie bepaalt 50% tot 70% van het stroomverbruik. “Daarom wordt hier altijd kritisch naar gekeken. Een onjuiste afstelling van de ventilatie kan de oorzaak kan zijn van een te hoog brandstofverbruik. Ook de verlichting vormt vaak een onderdeel van de bedrijfsscan. Motoren die gebruikt worden voor het verpompen van voer, water of lucht moeten ook efficiënt werken. Dit geld zowel ten aanzien van de aansturing als de flow. Het verbruik kan hiervan vaak gehalveerd worden.
Op al deze onderdelen valt vaak veel te besparen.”

“Een vooroordeel is soms dat energie besparen ten koste gaat van het resultaat. Daarom is het van belang dat de scan gedaan wordt door iemand die verstand heeft van de diercategorie waar het om gaat, bij voorkeur door een klimaatspecialist. We komen vaker tegen dat de besparing het resultaat gaat helpen dan dat het averechts werkt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld biggenlampen die onnodig lang blijven branden op een hoog vermogen. Biggen liggen juist onder de lamp vandaan, de afdeling wordt te warm, de zeug vreet niet meer zo goed, met een verlaagde melkproductie en onnodig conditieverlies ten gevolg. Als je dan laat zien op een bedrijf hoe je met minder energie, betere omstandigheden creëert voor de dieren is een veehouder altijd direct overtuigt. Dankbaar werk om te doen.”

Scherper inkopen

De inkoop van energie is voor alle bedrijven een jaarlijks terugkomend thema. Harm van der Zanden, specialist inkoop energie: “Het is bij veel mensen wel bekend dat met het slim inkopen van energie nog geld te verdienen valt, maar nog niet iedereen doet het ook daadwerkelijk. Het is verstandig je goed te laten adviseren of het beter is de tarieven voor gas en elektra vast te zetten of ze flexibel in te kopen via de dagmarkt. Welke keuze en wanneer je die afsluit verschilt per bedrijfssituatie, maar ook bij een mogelijke toekomstige wens om zonnepanelen aan te schaffen. Uw energieverbruik kunt u beter monitoren als u inzicht heeft in uw verbruik. Bedrijven met een grootverbruikaansluiting zijn verplicht meetdiensten af te nemen. De keuze voor het meetbedrijf is echter vrij. Door gezamenlijk inkoop kan een gemiddelde kostenbesparing worden gerealiseerd van ongeveer 40% op uw meetdiensten.”

Duurzame energie opwekken

Een agrarisch bedrijf biedt mooie kansen voor opwekking van duurzame energie, waaronder zonnepanelen. Joan van de Heuvel, specialist duurzame energie ziet in de praktijk dat steeds meer agrariërs hier in investeren en dat ook de systemen die geplaatst worden in omvang toenemen. De toenemende omvang betekent ook dat de financiële en veiligheidsrisico’s groter worden. Het plaatsen van zonnepanelen is maatwerk en vraagt een goede voorbereiding. Zaken als subsidiemogelijkheden, constructie, financiering, aansluiting, legplan, stroominkoop, verhuur van daken zijn factoren die het succes van een investering in zonnepanelen bepalen. 

Als het gaat over de productie van zonne-energie raadt Joan boeren aan vooruit te denken en een gedegen plan vooraf te maken. “Ook als je op korte termijn geen concrete plannen hebt in die richting kun je alvast inspelen op de toekomst”, zo zegt hij. “Indien je als boer nog asbest moet saneren, is het raadzaam op dat moment ook naar de dakconstructie te kijken. Op je nieuwe dak kun je dan later altijd nog panelen plaatsen. In geval van nieuwbouw kun je als boer wellicht rekening houden met de stand van het dak, om later te profiteren van een optimaal rendement.”

“Let bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen altijd op de brandveiligheid en vergeet niet te denken aan je verzekeringspolis. Zorg dat je op de hoogte bent. Zo voorkom je onaangename verrassingen.”

Weten hoe u (uw) energie kan besparen?

Wilt u weten wat de stand van zaken op uw bedrijf is? DLV Advies helpt u graag dit inzicht te krijgen. Vul het antwoordformulier in via onderstaande link en wij vergelijken gratis en vrijblijvend uw energieverbruik met het sectorgemiddelde op basis van bedrijfsomvang. 

gratis check op energieverbruik

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie