Beter stalklimaat is betere groei

Publicatiedatum: 08-07-2022

Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies, heeft in samenwerking met Topigs Norsvin bij 6 varkensbedrijven onderzoek gedaan naar het effect van het klimaat in een vleesvarkensstal op het tot expressie komen van de genetische potentie.

Voor het onderzoek is op 6 varkensbedrijven gedurende 1,5 jaar het stalklimaat gemeten. Hierbij werd iedere 10 minuten de relatieve luchtvochtigheid, de staltemperatuur en de concentratie ammoniak en CO2 gemeten. Daarnaast zijn de fokwaarden van verschillende kenmerken en de uiteindelijke resultaten van de dieren met elkaar vergeleken.  Er is onderzocht of het klimaat van invloed was op het uiteindelijk tot expressie komen van de genetische potentie.

Frequente monitoring

De resultaten zijn donderdag 12 mei jl. gepresenteerd aan de deelnemers. Hier vond een levendige discussie plaats over de verschillende invloeden op de dierprestaties die op een bedrijf kunnen spelen. Angela van der Sanden, specialist innovatieve stallen en data-analyse bij Connecting Agri & Food, liet zien dat het belangrijk is om het klimaat gedurende de dag frequent te monitoren. “Bij alleen gemiddelden over de gehele dag verlies je het inzicht in de uitschieters van bijvoorbeeld ammoniak”, aldus Angela. Uit het onderzoek bleek dat juist die schommelingen in de waarden gedurende de dag van invloed kunnen zijn op de resultaten van de dieren.

Dierprestaties

Hoewel in het onderzoek gewerkt is met praktijkbedrijven waar verschillende foklijnen lagen, bleek zowel dat er binnen lijnen als over alle lijnen heen een significante relatie was tussen stalklimaat en de groei per dag. Zo bleek dat grotere schommelingen in ammoniak, temperatuur, CO2 of relatieve luchtvochtigheid leidden tot een lagere groei per dag. Ook andere dierprestaties zijn geanalyseerd op basis van de fokwaarde en de daadwerkelijke prestatie. De conclusie is dat er duidelijke indicaties zijn dat het stalklimaat één van de factoren is die bepaalt of het dier de prestaties waarmaakt, die op basis van de fokwaarde verwacht wordt.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Connecting Agri & Food
 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu