Beter stalklimaat is betere groei

Publicatiedatum: 08-07-2022

Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies, heeft in samenwerking met Topigs Norsvin bij 6 varkensbedrijven onderzoek gedaan naar het effect van het klimaat in een vleesvarkensstal op het tot expressie komen van de genetische potentie.

Voor het onderzoek is op 6 varkensbedrijven gedurende 1,5 jaar het stalklimaat gemeten. Hierbij werd iedere 10 minuten de relatieve luchtvochtigheid, de staltemperatuur en de concentratie ammoniak en CO2 gemeten. Daarnaast zijn de fokwaarden van verschillende kenmerken en de uiteindelijke resultaten van de dieren met elkaar vergeleken.  Er is onderzocht of het klimaat van invloed was op het uiteindelijk tot expressie komen van de genetische potentie.

Frequente monitoring

De resultaten zijn donderdag 12 mei jl. gepresenteerd aan de deelnemers. Hier vond een levendige discussie plaats over de verschillende invloeden op de dierprestaties die op een bedrijf kunnen spelen. Angela van der Sanden, specialist innovatieve stallen en data-analyse bij Connecting Agri & Food, liet zien dat het belangrijk is om het klimaat gedurende de dag frequent te monitoren. “Bij alleen gemiddelden over de gehele dag verlies je het inzicht in de uitschieters van bijvoorbeeld ammoniak”, aldus Angela. Uit het onderzoek bleek dat juist die schommelingen in de waarden gedurende de dag van invloed kunnen zijn op de resultaten van de dieren.

Dierprestaties

Hoewel in het onderzoek gewerkt is met praktijkbedrijven waar verschillende foklijnen lagen, bleek zowel dat er binnen lijnen als over alle lijnen heen een significante relatie was tussen stalklimaat en de groei per dag. Zo bleek dat grotere schommelingen in ammoniak, temperatuur, CO2 of relatieve luchtvochtigheid leidden tot een lagere groei per dag. Ook andere dierprestaties zijn geanalyseerd op basis van de fokwaarde en de daadwerkelijke prestatie. De conclusie is dat er duidelijke indicaties zijn dat het stalklimaat één van de factoren is die bepaalt of het dier de prestaties waarmaakt, die op basis van de fokwaarde verwacht wordt.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Connecting Agri & Food
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie