Biogasinstallatie oplossing mestoverschot

Publicatiedatum: 06-12-2017

De biogasinstallatie die in Sittard-Geleen ontwikkeld wordt gaat een grote bijdrage leveren aan het oplossen van het mestoverschot in Nederland. OCI Nitrogen ontwikkelt samen met Re-N Technology deze biogasinstallatie op het industrieterrein Chemelot.

De installatie verwerkt mest die wordt omgezet naar biogas, gedroogde mestkorrels en zuiver water. Door de schaalgrootte en de integrale aanpak is de installatie een duurzame oplossing voor het mestprobleem in Limburg en daarbuiten. Het biedt mogelijkheden voor veehouders, de kunstmestindustrie en het milieu.

4,5 miljoen kilo fosfaat en 2 miljoen kilo stikstof

De varkensmest wordt zo vers mogelijk verwerkt, waardoor de milieubelasting - door uitstoot van methaan en ammoniak in de omgeving van boerenbedrijven - geminimaliseerd wordt. De biogasproductie wordt daardoor juist gemaximaliseerd. Het biogas wordt ingezet voor de kunstmestproductie van OCI Nitrogen. Reststromen worden verwerkt tot organische mestkorrels. Daarmee worden alle nutriënten uit de mest in geconcentreerde vorm beschikbaar gemaakt voor de landbouw. 

700.000 ton mest per jaar

De biogasinstallatie gaat ongeveer 700.000 ton mest verwerken, waarmee 40 miljoen kubieke meter biogas kan worden geproduceerd. Dit staat gelijk aan het aardgasverbruik van 25.000 huishoudens, waarmee OCI Nitrogen haar CO2 voetafdruk verlaagt. Een groot voordeel van de locatie Chemelot is de beschikbaarheid van restwarmte. Restwarmte van fabrieken wordt gebruikt voor het drogen van het digestaat tot organische mestkorrel. 

Rol DLV Advies 

Jos de Groot, manager bouw bij DLV Advies, heeft samen met het adviesbureau Sitech de aanmeldnotitie MER en aanvraag omgevingsvergunning verzorgd. Daarnaast heeft DLV Advies de bouwtekeningen met de uitwerking van de hoofdconstructie en de bouwbesluittoets verzorgd. Collega Anne van Rossum, specialist brandveiligheid, heeft een brandveiligheidsanalyse opgesteld voor de locatie. 

Bekijk de video van Chemelot.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie