Biosecurity moet omhoog

Publicatiedatum: 08-06-2018

“Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren levert te veel risico’s op.” Dat is de stelling van Paul Bens, directeur van DLV Advies. 

All-in-all-out per bedrijf of stal

“Varkenshouders moeten goed nadenken of dit systeem vol te houden is op hun bedrijf. Het mooiste is dat je naar ‘all-in-all-out’ per bedrijf of stal gaat. In ieder geval moet de hygiëne veel beter. Zowel de externe als de interne biosecurity is op veel bedrijven niet goed genoeg. Met een betere hygiëne kan de gezondheidsstatus op het bedrijf flink omhoog. Zeugenbedrijven kunnen dan naar minder vaccinaties per big. Een enorme kostenbesparing." 

Meerwaarde uit concepten

"Op vleesvarkensbedrijven kan de groei omhoog en kunnen de voerkosten omlaag. Het huidige gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laat. Als de groei 10% stijgt, komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit. Voor een goede toekomst is het daarna nodig meerwaarde uit je varkens te halen via concepten of ketenvorming." 
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie