Blij met opslag voor 3.200 kisten

Publicatiedatum: 03-02-2016

Met de bouw van een nieuwe kistenbewaring heeft maatschap Koenraadt-Heerink in Tollebeek voortaan alle producten en de verwerking ervan op één locatie. Dat biedt flinke logistieke voordelen en bespaart arbeid. Barry Akkerman, projectleider bouw bij DLV Advies, begeleidde de bouw van de nieuwe bewaring waarbij moderne CO2-propaankoeling en een nieuwe variant op zuigventilatie de kwaliteit van het opgeslagen product op een hoog niveau moeten houden.

“Het was in de oude situatie verre van ideaal”, vertelt Joris Koenraadt. Met het stapsgewijs groeien van het bedrijf in de afgelopen decennia was er elke keer weer extra bewaarcapaciteit nodig. “We bewaarden onze producten soms wel op vier verschillende huurlocaties die kilometers bij ons eigen bedrijf vandaan lagen. De ene mét en de andere zonder koeling. Los gestort hier, in kisten daar.”

In de oude situatie gebeurde het ook dat er in één bewaarseizoen drie verschillende producten na elkaar in een bewaring lagen. Om van de transportbewegingen en de weersafhankelijkheid nog maar te zwijgen. “Op een goeie dag zijn we aan het rekenen geslagen. De conclusie was al snel dat nieuwbouw uit zou kunnen. Niet alleen de huurkosten kwamen te vervallen, er lonkte ook een mooie besparing op transporttijd”, aldus Joris Koenraadt.

Nokhoogte van 12 meter

De bewaring van 80 bij 30 meter heeft een luifel van 7 meter breed over het grootste deel van de lengte van de schuur. De nokhoogte is 12 meter en de goot hangt op 8,5. De centrale verwerkingsruimte meet 30 bij 30 meter (inclusief kantoor en kantine) en heeft een vrije overspanning. Aan weerszijden van de verwerkingsruimte zijn 3 bewaarcellen ingericht met capaciteiten die variëren van 456 tot 756 kisten per cel. Het aantal rijen kisten varieert van 4 tot 7. Ze staan altijd 6 hoog en 18 of 19 op een rij. Elke cel beschikt over een droogwand. De dakconstructie boven de cellen wordt ondersteund door kolommen en kon daardoor lichter zijn dan boven de centrale ruimte.

Klik op de foto om een video van het interview te bekijken. 

Lees het complete interview in de Veldpost van 23 januari. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie