Blijf flexibel tijdens energiecrisis

Publicatiedatum: 15-10-2021

De Nederlandse land- en tuinbouw wordt zwaar getroffen door de plotseling uitgebroken energiecrisis.  De hoge energieprijzen hebben impact op de hele economie en veroorzaken paniek wanneer zelfs energiebedrijven contracten opzeggen.

Is deze explosieve prijsstijging van korte duur? Experts uit de markt verwachten van wel en dat de prijzen in 2022 weer zullen dalen. “Zorg er daarom voor dat je op dit moment een flexibel energiecontract afsluit”, adviseert Kees van Ham, adviseur Energie bij DLV Advies.

Hoge consequenties

Voor boeren en tuinders met een aflopend energiecontract hebben de hoge gas- en elektriciteitsprijzen direct consequenties. Rabobank verwacht dat de hoge prijzen van tijdelijke aard zijn. Voor 2022 en 2023 worden juist lagere prijzen verwacht. Maar de bank moet gezien de huidige situatie een flinke slag om de arm houden. Kees adviseert om nu geen langdurige contracten af te sluiten. “Deze winter zul je duurder uit zijn, maar zorg ervoor dat je flexibel blijft, zodat je in het voorjaar of in de zomer, als de prijzen weer wat zijn gedaald, een nieuw en gunstiger contract kunt afsluiten.”

Afsluiten nieuw contract

“Doordat we bemiddelen tussen partijen, hebben we goede afspraken met verschillende energieleveranciers voor de in- en verkoop van energie kunnen maken. Onze klanten hebben ook dit jaar weer een aanbod van ons ontvangen waarin wij, gezien de grote prijstoename, hen adviseren om zowel het gas als elektra variabel te zetten. Wij houden de markt nauwlettend in de gaten. Wanneer er een beter moment komt om vast te zetten, informeren wij onze klanten daar direct over”, aldus Kees.

Alternatieve energiebronnen

Onder veehouders hebben zeugenhouders en pluimveehouders, die nog veel gas gebruiken en nog geen gebruikmaken van alternatieve energiebronnen zoals hout- of palletkachels, zonnewarmte of een warmtepomp, nu de meeste kosten. “Maar in vergelijking met voerkosten zijn energiekosten natuurlijk beperkt. Op jaarbasis gaat het om 10.000 euro. Dat is best veel geld maar het tikt lang niet zo door als duur voer.”

Meeste impact in de tuinbouw

Het dure gas heeft volgens de energieadviseur de meeste impact in de tuinbouw. “Je ziet tuinders die hun productie geheel of gedeeltelijk stilleggen. Dat geldt ook voor sommige tuinders die wel een langdurig contract voor goedkoop gas hebben afgesloten. Zij leggen ook de productie stil en verkopen hun goedkoop ingekochte gas door voor meer geld.” Voor andere tuinders zit er niets anders op dan te proberen de hoge energierekening door te berekenen in hun eindproduct, stelt Kees.

Bent u benieuwd naar onze prijzen of wilt u overstappen? Vul onderstaand formulier in of neem contact op met onze adviseurs.


Upload hier uw meest recente jaarrekening om deze vrijblijvend te laten beoordelen door een van onze specialisten (niet verplicht!).

* verplichte velden

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie