Bloeiende kruidenstroken voor plezier én voor de uitstraling

Publicatiedatum: 13-06-2023

De een doet het omwille van de uitstraling naar de maatschappij, de ander ‘puur omdat we het zelf leuk vinden’. Twee melkveehouders in het Groninger Westerkwartier die meedraaien in de studiegroep Samen Werken – Samen Sterker van DLV Advies, doen dit seizoen ervaring op met een bloemenrand en een kruidenstrook.

De familie Van der Helm in Niehove heeft begin mei voor het derde achtereenvolgende jaar een strook tussen een sloot en een betonnen kavelpad ingezaaid met bloemen. “Het kavelpad loopt vanaf de boerderij naar achteren, maar het is vanaf de weg wel te zien”, geeft Rianne van der Helm aan. “We krijgen er positieve reacties op.”

Eigen roomijs

De 29-jarige onderneemster verwerkt zelf een deel van de melk van hun 130 melkkoeien tot ijs. Een arbeidsintensief proces, waarbij hygiënisch werken cruciaal is. Aan elke liter melk worden room, suikers, melkpoeder en bindmiddel toegevoegd. Dat levert dan 2 liter roomijs op.

De familie Van der Helm produceert allerlei smaken chocolade- en vruchtenijs, die worden afgezet via regionale boerderijwinkels en lokale winkels. “En we gaan zelf ook wel op pad met onze ijskar, een omgebouwde paardentrailer. Daarmee staan we op markten, braderieën en feesten zoals bruiloften.”

Huisverkoop gebeurt op bestelling. En bij warm weer zetten ze de ijskar voor aan de weg. De bloeiende bloemenrand is dan een leuk gezicht. Rianne: “We doen dit puur omdat we het zelf leuk vinden. En er komt ook heel wat leven in, we zien allerlei insecten. In het eerste jaar hebben we het er met de imker, waar we de honing halen voor de ijsbereiding, ook over gehad dat het leuk zou zijn om er een volgend jaar een kast met bijen bij te zetten zodat we dan honing kunnen gebruiken die van ons eigen land komt.”

Vorig jaar was het inzaaien echter geen succes. “We hebben het wel netjes ingezaaid, maar we hadden de grond niet eerst opengewerkt; daar hebben we van geleerd.” Begin mei dit jaar is er wederom een bloemenstrook ingezaaid.

Maatschappelijke uitstraling

In Grijpskerk boert Roland Kooiker (49). Hij heeft vorig najaar een kruidenstrook ingezaaid. “Ik was het vóór het project ook al van plan, vanwege de maatschappelijke uitstraling”, zegt hij. “Wij hebben een modern melkveehouderijbedrijf met 265 melk- en kalfkoeien. Sinds kort zitten die op vier robots. We stallen de koeien op en we maaien de percelen vijf tot zeven keer per jaar. Voor de biodiversiteit, de bloemetjes en de bijtjes, en voor de maatschappelijke credits hebben we een bloeiende kruidenstrook ingezaaid van zes meter breed en 500 meter lang.”

Zo heeft hij drie jaar terug ook zonnepanelen op het staldak gelegd. “Dat was toen nog niet eens lucratief, maar we doen het voor onze license to produce. We willen maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Beter voor het bodemleven

“Behalve dat bloeiende bloemen- en kruidenstroken bijdragen aan de biodiversiteit boven de grond, gebeurd er ook van alles ónder de grond”, vertelt projectbegeleider Willeke Weewer, adviseur Mest en Mineralen van DLV Advies. “Planten scheiden via hun wortels hun eigen lokstoffen uit, wat verscheidenheid van bodemleven aantrekt en kan activeren.”

Zo versterkt een kruidenstrook ook het ecosysteem in de bodem. Financieel gezien kunnen de stroken onder bepaalde voorwaarden ingezet worden binnen de eco-regelingen van het nieuwe GLB, benadrukt ze. Maar ook binnen het ANLb (Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer) zijn er nog wel eens mogelijkheden om met kruiden en bloemen stroken aan de slag te gaan.

Samen Werken – Samen Sterker

Onder de noemer Samen Werken – Samen Sterker draaien er in de provincie Groningen twee melkvee-studieclubs: een met veehouders uit het oosten, op zand en veenkoloniale gronden en een in het westen, op zware klei. Elke groep telt negen melkveehouders, afkomstig van gevarieerde bedrijven, van groot tot klein en van intensief tot extensief. Ook biologische bedrijven draaien mee.

De studiegroepen zijn gestart in 2021. Doelstelling is dat er jaarlijks minimaal vier (gezamenlijke) groepsbijeenkomsten zijn. Tijdens de coronaperiode was dat wat lastiger, maar vanaf dit jaar wordt dat aantal ruimschoots gehaald.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit project of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Het project Samen werken, samen sterker, wordt uitgevoerd met subsidie van het ministerie van EZK en het ministerie van LNV: Samen leren in projecten duurzamere landbouw. 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie