Blog: Invloed corona op energiemarkt hoog

Publicatiedatum: 14-04-2020

Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep, zo ook de energiemarkt. Sinds januari is de olieprijs gezakt van circa $70 per vat naar iets boven de $30 per vat. Dit is het laagste niveau sinds de afgelopen vier jaar. Hoe kunt u als agrarisch ondernemer daar op acteren?

De luchtvaart- en transportsector zijn bijna stil komen te liggen, waardoor de vraag naar brandstoffen minder is. Het één is het gevolg van het ander. Tel daarbij op dat Rusland en de olie-exporterende landen (OPEC) de productie van olie juist hebben verhoogd, in plaats van verlaagd zoals je mag verwachten bij een afgenomen vraag. Het resultaat is duidelijk: een (nog) niet te stoppen koersval.

Gastarieven omlaag

Ook de gastarieven vestigen nieuwe diepterecords. Er zijn de afgelopen maanden veel LNG-schepen naar Europa gekomen, omdat er vanuit China weinig vraag was naar gas. Of de vraag vanuit China nu snel aantrekt, valt te betwijfelen. China is de aanjager van de economie, dus de vraag naar steenkool, gas en olie blijft dan ook in andere landen laag.

Bovendien gaan door alle voorzorgsmaatregelen omtrent corona ook productieprocessen van de industrie in Europa verminderen of stil komen te liggen, waardoor de vraag naar gas lager wordt en het overschot alleen maar groter.

Elektriciteitsmarkt

Naast dat de lagere productie in fabrieken invloed heeft op de gasmarkt, heeft het ook invloed op de elektriciteitsmarkt. Bij een lagere productie zijn immers minder CO2-rechten nodig. Deze rechten gaan daarom goedkoper worden, waardoor de tarieven van elektra dalen.

Intussen doet het voorjaar zijn intrede, waardoor naast windenergie de zonnepanelen weer hun werk gaan doen. Beide gaan druk uitoefenen op de aanbodkant. Door alle bovengenoemde redenen is het juist nu het moment te profiteren van de lage tarieven. Deze periode is het beste moment voor veehouders om energie in te kopen en om de beste garantie op scherpe prijzen te hebben.

Door vooruit te denken, is er voordeel te halen door alvast energie in te kopen voor de komende jaren. Maar in welke situatie u zich ook bevindt, gezondheid blijft het allerbelangrijkste.

DLV Advies

Heeft u een contract dat voor 2021 afloopt of bent u benieuwd of uw energieprijs scherper kan? Onze specialisten helpen u graag. DLV Advies verkoopt zelf geen energie, maar bemiddelt tussen de partijen. We hebben goede afspraken met verschillende energieleveranciers voor de in- en verkoop van energie. Daardoor zijn we in staat u een scherp aanbod te doen. Klik op de knop hieronder, vul in het formulier rechts uw gegevens in en voeg de meest recente jaarrekening toe. Onze specialisten nemen contact met u op.

Vraag offerte aan 

Deze blog is geschreven door Kees van Ham voor Boerenbusiness.nl

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu