Boars 2018 boekt resultaat

Publicatiedatum: 08-07-2016

De stuurgroep Boars 2018 maakt zich sterk om in 2018 de varkenssector in Europa te bewegen te stoppen met het castreren van beerbiggen. In Nederland verkopen supermarkten sinds 2014 alleen nog vers vlees van intacte beren. 

Castratie maatschappelijk en economisch thema

Het stoppen met castreren is niet alleen een maatschappelijk thema, maar ook een dierwelzijnsmaatregel die de varkenshouder geld oplevert. Het bruto economisch voordeel van een beer ten opzichte van een borgt loopt op tot 6 á 8 euro per dier. 

Stuurgroep Boars 2018

De stuurgroep Boars 2018 werkt in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Nederlandse vleesverwerkers en wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken. Ex-LTO bestuurder Annechien Ten Have is voorzitter van de stuurgroep, waarin daarnaast ook de vleessector COV, brancheorganisatie Vee en Logistiek Nederland, de dierenbescherming, Het ministerie van Economische zaken, LTO en NVV vertegenwoordigd zijn. Gé Backus, directeur van Connecting Agri and Food, een dochterbedrijf van DLV Advies is projectleider van Boars 2018.

Meer kennis over castratie

Door met het thema non-castratie aan de slag te gaan komt er steeds meer kennis zegt Gé Backus: “Gemiddeld wordt iedere drie weken een wetenschappelijk stuk gepubliceerd over berengeur. Zo ontstaat steeds meer kennis en gevoel over de mogelijkheden van beren houden en berenvlees verwerken.”

Aldi gaat berenvlees verkopen in Duitsland

Deze kennis heeft er aan bijgedragen dat de Duitse supermarktketens Aldi Nord, Aldi Süd en Rewe volgend jaar vlees gaan verkopen van beren of biggen die verdoofd zijn gecastreerd. 
De stuurgroep Boars 2018 ziet de ontwikkelingen in Duitsland als heel belangrijk. Voor de Nederlandse varkensketen is Duitsland met een exportwaarde van jaarlijks 800 miljoen euro het belangrijkste afzetland. Als in Duitsland een omslag komt naar non-castratie heeft dat veel impact op omringende landen. Backus: “De Duitse varkensvleesketens zullen de komende twee jaar een keuze moeten maken hoe zij daar mee omgaan.”

Minste klachten varkensvlees in Nederland

Boars 2018 volgt nauwkeurig de internationale ontwikkelingen van de varkensvleesconsumptie. Uit analyses blijkt dat in vergelijking met diverse andere landen in Nederland de minste klachten binnenkomen over varkensvlees. Terwijl in veel andere landen waar men het consumptiegedrag volgt zoals Denemarken of Zuid-Korea geen berenvlees wordt verkocht. 

Automatisch detecteren berengeur

Een belangrijke ontwikkeling is het automatisch kunnen detecteren van berengeur. Het ziet er naar uit dat hier binnenkort methoden voor beschikbaar komen. Volgens Backus zijn er drie partijen die een Europese patentaanvraag hebben ingediend voor zo’n ‘elektronische neus’, waarvan één vermoedelijk dit jaar wordt gehonoreerd. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over berengeur, non-castratie of het project Boars 2018? Neem dan contact op met Gé Backus via 06 53 72 49 43 of g.backus@connectingagriandfood.nl

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie