Bouw nieuwe stal bij kaasboerderij Heileuver

Publicatiedatum: 29-07-2021

In het dorp Dalmsholte in Overijssel maken melkveehouders Joke van de Crommert en Marinus Post al jaren rauwmelkse boerenkazen. Toen enkele jaren geleden de wens ontstond voor een nieuwe, ergonomische stal kwamen ze al snel in contact met Tonny van Schaik, projectleider Bouw bij DLV Advies. “Een verademing”, vertelt Joke. “We wisten natuurlijk wel hoe en wat we wilden, maar eerlijkheidshalve gebied ons te zeggen dat de beste stuurlui altijd aan ‘stal’ staan”.

 

'Een eigen huis en een plek onder de zon' en vele andere Hollandse hits galmden door de speakers bij kaasboerderij Heileuver gedurende de bouw van hun nieuwe stal. Samen met Joke en Marinus blikken we terug op een enerverende periode vanaf de planvorming tot aan de realisatie van de stal.

De schop erin

“Het duurt even voordat al onze ideeën in ons hoofd omgevormd worden tot daadwerkelijke plannen”, begint Joke haar verhaal. “Maar nu de kaasmakerij en de winkel al volledig waren verbouwd, werd het de hoogste tijd voor een nieuwe stal voor onze 60 koeien.” Een spannend traject, mede omdat de melkveehouders geen opvolgers hebben. “Vanzelfsprekend hebben wij daarover nagedacht, maar uiteindelijk zeiden we ook tegen elkaar dat we, ondanks onze leeftijd, het uitsluitend voor onszelf doen. Onze passie is kaas maken en dat begint bij de koe. De 50 jaar oude stal werd vervangen voor een nieuwe stal met 70 ligboxen, waar ook plaats is voor het jongvee. Omdat veel mensen op ons bedrijf komen en we rondleidingen verzorgen, is er extra aandacht besteed aan de uitstraling.”
Niet alleen de gedreven melkveehouders zijn enthousiast over hun plannen. Ook de gemeente en de bank gaan mee in hun idee. De financiering en benodigde vergunningen waren dan ook snel rond en in augustus 2020 ging de eerste schop de grond in.

Projectleider zet de puntjes op de i

Mark Ruessink, oprichter van adviesbureau Ruesult, verzorgende vlekkeloos het ontwerp en de vergunningen en toen er wat onduidelijkheid ontstond over de communicatie met de aannemer was hij ook degene die Tonny van Schaik als projectleider adviseerde. “Kaas maken kunnen we, maar samen met een duimstok op het terrein de muren nameten, is niet voor ons weggelegd”, zegt Joke. “Tonny bracht rust in de tent. Hij begeleidde het volledige traject en wanneer er een kink in de kabel ontstond, loste Tonny dit op. Erg fijn als je op deze wijze ontzorgd wordt.”

Friese vlag uit Deventer

De bouw vordert vlot en medio september wordt het beton al gestort. De Friese vlag overheerst maar diende enkel voor de show. De betonwagens die af en aan het erf op rijden, komen uit Deventer. Gestaag zien Joke en Marinus dat de nieuwe stal steeds meer vorm gaat krijgen. Er komt een emissiearme ecovloer, er wordt een nieuwe werktuigenloods op het erf gebouwd. De spanten worden gezet en alle materialen die moeten zorgen voor zowel boer- als koecomfort zijn besteld.

Stukje Ierland in huis

Rond de feestdagen aan het einde van het jaar is het wachten op de Dairymaster melkmachine die er straks voor zorgt dat er in een veel kortere tijd gemolken kan worden. Wanneer de machine, na lang wachten, wordt geleverd is Marinus tevreden. “Eindelijk een stukje Ierland in huis!” “Omdat straks de klanten weer welkom zijn voor een blik in de stal en een rondleiding hebben we veel aandacht besteed aan de vormgeving. Met een knalgroene sanitairunit, een blauwe melkstal en een grasgroen veldje onder de melkput is de blikvanger toch wel het zebrapad, waar de droge koeien over de voergang gaan”, aldus Joke.

Rauwmelkse boerenkazen

Gedurende de bouwperiode ging het maken van de kazen gewoon door. Op mijn vraag waarvoor (potentiële) klanten zeker naar het mooie Dalmsholte moeten omrijden, antwoordt Joke enthousiast: ”Wij  verwerken onze eigen melk tot 30 soorten boeren rauwmelkse kaas. Onze jarenlange ervaring en oude familierecepten staan borg voor een kaas met een hele bijzondere smaak. Een echte aanrader is de Sallandse kruidenkaas met paprika, bieslook en verse knoflook, waarvoor mijn schoonmoeder het oorspronkelijke recept bedacht. Een aantal jaren geleden zijn we overigens door een nieuw kaasje een bijzondere samenwerking aangegaan. We zochten een rijpingslocatie voor onze roodschimmelkaas en kwamen in contact met een zorginstelling in de buurt. Op hun terrein stond een oude munitiebunker leeg, een perfecte plek om kaas te laten rijpen. Op het terrein midden in de natuur zijn oude munitiebunkers omgebouwd tot woningen voor zeer kwetsbare mensen, zodat ze in een prikkelarme omgeving kunnen leven. De verzorging van deze bunkerkazen is in goede handen van de bewoners.”

In 2019 heeft het televisieprogramma Binnenstebuiten een bezoek gebracht aan deze bijzonder plek.

Voor nu en in de toekomst

Inmiddels is de nieuwe stal volop in bedrijf en wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. Achteraf bekeken, zijn er zaken die jullie anders hadden gedaan? “Maar één ding”, besluit Joke, “We zouden Tonny nog eerder ingeschakeld hebben. Een projectleider Bouw die de taal spreekt van de boeren is een absolute pré. Maar dat weten we voor een volgende keer. Voorlopig zien wij de toekomst positief tegemoet en wanneer de tijd ervoor is, zal er ook een gedreven opvolger komen. Daar ben ik van overtuigd.”
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie