Bouwen in aardbevingsgebied

Publicatiedatum: 07-08-2018

Veel agrarische ondernemers in het aardbevingsgebied in Groningen zijn nog in onderhandeling over de geleden schade. Deze ondernemers zullen op termijn een nieuwe stal gaan bouwen, maar de vraag is hoe?

Geertniek Schonewille heeft al veel aardbevingsschade aan agrarische gebouwen gezien. Hij is een veelgevraagd contra-expert. Hij heeft zich als projectleider Bouw bij DLV Advies  verdiept in de mogelijkheden om te bouwen in het aardbevingsgebied. 

“Hoeveel risico er is op nieuwe aardbevingen of op afname van het aantal aardbevingen is niet te zeggen. Dit komt omdat de aardbevingen afhankelijk zijn van veel factoren. Er moet dus gebouwd worden ervan uitgaande dat het gebouw bestand is tegen aardbevingen”, aldus Geertniek.

Base Isolation

Een methode om aardbevingsbestendig te bouwen vanuit de woningbouw is Base Isolation. Hierbij worden er dempers tussen de fundering en het gebouw geplaatst die de krachten van de aardtrillingen opvangen. Met deze dempers van Italiaanse makelaardij kan de ondergrond bewegen bij trillingen in de ondergrond, terwijl deze trillingen geen effect hebben op het gebouw. Bij niet onderkelderde gebouwen is deze methode toepasbaar. Bij onderkelderde, agrarische gebouwen, waar de kelder de fundering van het gebouw is, moet naar andere oplossingen gezocht worden.

Onderzoek door geoloog en constructeur

Bij bouw in het aardbevingsgebied moet er gedegen onderzoek plaatsvinden door een geoloog en constructeur. Indien de vaste laag dicht onder het bouwwerk sterk genoeg is, kan er grondverbetering worden toegepast, hierop kan gefundeerd/onderkelderd  worden. Indien dit niet het geval is doordat de kans op verweking van deze grondlaag groot is, zal er op grotere diepte een vaste laag opgezocht moeten worden waarop geheid kan worden.

Bij zowel heien als een fundatie op staal zijn de volgende punten van belang:

  • Kanalen in kelders aan de bovenzijde koppelen door de boxen en voergang in het werk te storten. Hierbij is het van belang dat er tussen de kanalen maximaal een kanaal met prefab dekplaten (roosters/emissiearme vloer) wordt uitgevoerd. Ook kan er gekozen worden voor een dichte, in het werk gestorte vloer, met daarop een toplaag van rubber.
  • Deel een grote stal op in verschillende compartimenten die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.
  • Maak de bovenbouw zo licht mogelijk. De formule: kracht = massa * versnelling is van toepassing op elk bouwwerk. Dus een zware bovenbouw leidt sneller tot schade als er kracht zoals die van een aardbeving op komt.
  • Maak de bovenbouw zo laag mogelijk. Hierdoor neemt de windbelasting af, waardoor er ook minder horizontale krachten op het bouwwerk komen.

Wilt u advies van een expert op het gebied van herbouw en nieuwbouw van een aardbevingsbestendig gebouw? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag een passende, innovatieve en toekomstgerichte oplossing te vinden.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu