Bouwen in drie delen

Publicatiedatum: 10-08-2017

Jan en Sam van Geffen telen op hun biologische akkerbouwbedrijf Arenosa in Lelystad een aantal vergeten groenten zoals prei, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer en kliswortel. Arenosa is met 26 hectare eigendom, 44 hectare pacht en 90 hectare productaankoop een van de grootste biologische afzetters van vergeten groenten in Nederland.

Op z’n 23e besloot vader Jan een opleiding te volgen aan een middelbare land- en tuinbouwschool op biologisch-dynamische basis. Jan: “Na afronding van de opleiding kreeg ik in 1979 de kans om in Lunteren op 3 ha groenten te gaan telen. Die grond werd gratis ter beschikking gesteld door iemand uit de kunstmestindustrie die het over een andere boeg wilde gooien. Hier heb ik pas echt de kneepjes van het vak geleerd. In 1988 konden we in Lelystad 10 ha pachten en zijn we verhuisd.”

Groei in bedrijf vraagt groei in gebouwen

Sinds die tijd is het bedrijf flink gegroeid. Na de realisatie van de eerste loods besefte de familie dat ze meer kennis van teelt dan bouw hadden. Toen het bedrijf bleef groeien besloten ze in 1997 Harrie Versluis in te schakelen om hen te begeleiden bij de bouw van een tweede loods.  De vraag van supermarkten naar vergeten groenten bleef echter maar stijgen. Jan: “We hadden echt meer opslagcapaciteit nodig. We waren de logica zelf kwijt om dit project zo groots aan te pakken. In 2015 schakelden we DLV Advies opnieuw in en werden ditmaal voorgesteld aan Barry Akkerman. Hij is terug naar de basis gegaan om de insteek en de uitvoering van de nieuwbouw te bepalen.”

Lees het complete verhaal.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie