Brabant Bewust van start: bodem en mineralen

Publicatiedatum: 21-02-2017

Het programma Brabant Bewust is van start gegaan. Het programma is bedoeld om mineralenefficiëntie te verhogen, ofwel: meer opbrengst van het land te realiseren met dezelfde hoeveelheid mineralen. Dat leidt tot minder verliezen naar het milieu. In het programma is ruimte voor bijna 500 deelnemers. Dit zijn melkveehouders, akkerbouwers en vollegrondstelers uit Noord-Brabant.

Slim aanpakken

De afgelopen jaren zijn de bemestingsnormen fors gedaald, tot onder het bemestingsadvies. Ondanks die daling is de waterkwaliteit nog steeds niet voldoende. Daarom is het van belang dat partijen samen zoeken naar slimme oplossingen. Oplossingen die zorgen voor een betere waterkwaliteit met behoud van opbrengsten en inkomen.

Praktisch aan de slag

Binnen Brabant Bewust kunnen melkveehouders, akkerbouwers en vollegrondstelers hun kennis en kunde over mineralenmanagement vergroten. Deze kennis kan vervolgens in praktijk worden gebracht met concrete maatregelen. We gaan werken aan bodem, bodemvruchtbaarheid, bemesting en mineralenbenutting. Dat doen we met studiegroepen, workshops en demonstraties. 

ZLTO, CLM, Delphy en DLV Advies hebben gezamenlijk aanvullende kennis en ervaring op het gebied van verminderen van emissies van nutriënten en het verbeteren van het watervasthoudend vermogen en bodemvruchtbaarheid van landbouwgrond. Binnen dit project werft DLV Advies samen met ZLTO 12 veehouderij studiegroepen voor een periode van drie jaar om aan deze onderwerpen te werken. 

Rundvee adviseurs Janneke Straver en Eric Bouwman van DLV Advies brengen hun expertise in over het werken met de KringloopWijzer, mineralenmanagement, ruwvoerteelt, bodemvruchtbaarheid en de (actuele) mestwetgeving.

Aanmelden studiegroep

Melkveehouders, akkerbouwers en vollegrondstelers die de waarde van maatregelen voor hun eigen bedrijf willen leren zien en die hierover willen discussiëren met collega’s en adviseurs, kunnen zich kosteloos aanmelden voor deelname aan één van de studiegroepen. Meld u aan via Janneke Straver of Eric Bouwman.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met de projectleider van DLV Advies Saskia Veldman.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie