Nieuwsarchief
Brabant versnelt duurzaamheidsmaatregelen
Noord-Brabant wil versnelt de stikstofemissie terugdringen, een stalderingsregeling invoeren en meer mogelijkheden creëren voor mestbewerking. Deze voorstellen staan in de Statenmededeling die de Gedeputeerde Staten afgelopen vrijdag verstuurde.
Transitie naar duurzame veehouderij
Gedeputeerde Staten wil de veehouderij in Brabant verduurzamen. De voorstellen zijn gemaakt op basis van gesprekken tussen inwoners, veehouders en deskundigen over een nieuw mestbeleid en over hoe grip te krijgen op de omvang van de Brabantse veestapel. Daarnaast vonden gesprekken plaats met de partners in het Convenant Stikstof en Natura 2000 en de partners rond de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Belangrijke punten uit het voorstel zijn:
1. Versnelt terugdringen van stikstofemissie
Stallen waar geen of beperkt emissiemaatregelen zijn genomen, moeten uiterlijk in 2028 voldoen aan de Verordening Stikstof. Gedeputeerde Staten willen die termijn vervroegen naar 2020. Dat betekent dat de stallen eerder moeten zijn aangepast of dat er geen vee meer in deze stallen staat.
Tevens is het voornemen om de normen voor nieuwe stallen aan te scherpen en intern salderen te verbieden. De provincie stelt dit voor omdat zij vindt dat de stikstofemissies te langzaam dalen. Dit geldt met name voor de gemeten ammoniakdepositie. De vergunde stalemissies dalen wel hard, vooral bij varkens en pluimvee.
2. Meer ruimte voor mestbewerking
De provincie wil meer ruimte creëren voor mestbewerking. Mestbewerkingsinstallaties komen op bedrijventerreinen; als boeren mest van hun eigen vee willen bewerken kan dat op hun bedrijf. Een tussenstap, bijvoorbeeld voor loonwerkers is alleen mogelijk als 150.000 ton varkens- en kalverenmest binnen 2,5 kilometer aanwezig is.
3. Dieraantallen en stalderen
Gedeputeerde Staten wil stalderen invoeren voor de veehouderij (met uitzondering van de melkveehouderij) in Midden- en Oost Brabant. Dat betekent dat bedrijven alleen uit kunnen breiden als ze ergens anders een stal kunnen slopen. Het regelen van stalderen en de uitvoering wordt bij samenwerkende gemeenten neergelegd via een zogenoemde Stalderingsdienst.
Meer informatie
Weten wat deze voorstellen in uw situatie betekenen? Neem dan contact op met Jan de Groot: 06 83 90 54 20 of ajm.degroot@dlvadvies.nl