Brandpreventie bij renovatie stal

Publicatiedatum: 02-03-2016

Als renovatiewerk in de stal plaatsvindt, is het raadzaam om het brandrisico te beperken. Extra aandacht en hulpmiddelen kunnen helpen om de brandveiligheid op een hoger niveau te brengen. Als je je stal gaat renoveren, is dat om een stal toekomstproof te maken. Je wilt de beste leefomstandigheden voor de dieren creëren waardoor de technische en daarmee de economische prestaties verbeteren. 

Extra veiligheid door elektrakeuring

Houd bij het renoveren van een stal rekening met een extra investering voor extra veiligheid van circa 1.000 euro. Dit zijn volgens Anne van Rossum, projectleider bouw bij DLV Advies, de kosten voor een elektrakeuring volgens NEN 3140, een norm voor de periodieke inspecties van bestaande installaties. "Kortsluiting in de elektriciteitsvoorziening is namelijk de meest voorkomende oorzaak van stalbrand. Bij het renoveren van stallen worden er nogal eens nieuwe dingen geïnstalleerd en gevoed met de aanwezige stroomvoorziening en kabels. De capaciteit van deze kabels is lang niet altijd berekend op het vermogen dat erdoorheen moet. Te 'lichte' kabels worden te warm en kunnen gaan smelten. Na renovatiewerkzaamheden laten veel veehouders zo'n verdiepende elektrakeuring vrijwel nooit uitvoeren vanwege de extra kosten die dat met zich meebrengt.  Wanneer ik of een van mijn collega's betrokken zijn bij de (nieuw)bouw van een stal adviseren wij altijd het juiste materiaal te gebruiken. Een ongestoorde stroomvoorziening is een belangrijke levensader van een veehouderijbedrijf."

Brandhaard zoveel mogelijk isoleren

Als er brand uitbreekt in een stal, moet je de brandhaard zoveel mogelijk isoleren, stelt Van Rossum. Stallen met gemetselde muren zijn brandveiliger dan stallen met veel afscheidingen van kunststof. Ook voer- en waterleidingen of kabelgoten die door een brandwand heengaan, moeten brandwerend worden gemaakt. Dit geldt ook voor de deuren. Onzorgvuldigheden bij het maken van brandscheidingen zorgen ervoor dat de totale brandwerendheid faalt. Om de doorsteek van bijvoorbeeld pvc-leidingen brandveilig te maken zijn er speciale manchetten die een leiding dichtknijpen als deze smelt. Beperk verder de gevolgschade na een stalbrand door zorg te dragen voor een aparte elektravoeding per stal. Brand in één stal kan dan geen gevolgen hebben voor het functioneren van de klimaatinstallatie van de andere stallen op hetzelfde erf.

Wanneer er onverhoopt toch brand uitbreekt in uw nieuwe stal kunt u rekeken op de schadespecialisten van DLV Advies. Zij hebben ervaring bij het bemiddelen en het opstellen van deskundigenrapporten. Onze schadespecialisten hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met schadebemiddeling voor agrariërs, advocaten, verzekeraars en overheden op het gebied van onder meer bedrijfsschade en planschade. 

Lees meer praktische overwegingen rondom brandpreventie bij renovatiewerkzaamheden in het artikel zoals geplaatst in de Nieuwe Oogst van februari 2016. Of neem contact op met een van onze schadespecialisten

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie