Bulk of niche?

Publicatiedatum: 14-11-2015

De term bulkproductie heeft meer en meer een negatieve lading gekregen. Dat bleek eens te meer op een bijeenkomst in Den Bosch over de toekomst van de varkenshouderij in Nederland.
 

Allerlei alternatieve benamingen voor bulk werden door sprekers ingezet, van gangbaar tot premium volume. Weer andere sprekers bleven hardnekkig vasthouden aan de term bulk en pleitten ervoor dat de varkenshouderij zich meer op niches gaat richten. Kortom, het kwam neer op het een of het ander.

Tegenstelling
De termen bulk en niches veronderstellen twee tegengestelde benaderingen. Dat zijn ze echter niet. In de basis wil iedereen eten van een goede kwaliteit, lekker en smakelijk. Voor vlees hebben we het dan over kenmerken als drip, eind pH, en intramusculair vet. Dit is van invloed op malsheid en smaak.
Dat is niet alleen voor niche producten belangrijk. Deze kenmerken spreken ook bedrijven aan die vleeswaren en andere samengestelde producten maken. In de marketing gaat het dan over Business to Business (B2B).

Beleving
Daarnaast spreekt de beleving een deel van de consumenten aan: wie de veehouder is die voor hun eten heeft gezorgd, waar het vandaan komt, en hoe het is gemaakt. Dan gaat het over Business to Consumer (B2C) marketing.
Zowel met een B2B strategie als met een B2C strategie kun je toegevoegde waarde realiseren. Laten we dus niet meer praten over “bulk of niche” maar over “business to consumer” én “business to business”.

Lees deze blog van Gé Backus ook op Varkens.nl 

 

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Gé Backus

 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie