Nieuwsarchief
Circulaire mestverwerking
Landbouwers in Nederland en Vlaanderen moeten jaarlijks grote hoeveelheden dure minerale meststoffen aankopen. Het Interreg project ‘NITROMAN’ wil in de Vlaams-Nederlandse grensregio onderzoeken of minerale meststoffen kunnen worden gewonnen uit mest. Hierdoor zou mest van lokale veehouders ter plaatse verwerkt kunnen worden tot meststoffen voor de landbouw.
Door mest te scheiden in een fosfaatrijke dikkere fractie en een dunne fosfaatarme fractie, kan mest circulair worden ingezet. Dunne vloeibare fractie bevat voornamelijk stikstof, kalium en water. NITROMAN is toegespitst op de verwerking van vloeibare mestfractie van varkens- en rundermest. Het project wil via twee innovatieve technieken uit de vloeibare mestfractie aanzienlijke hoeveelheden stikstof, kalium en water terugwinnen. Stikstof en kalium kunnen vervolgens als meststof aangewend worden in de landbouw. De Latijnse term voor stikstof is ‘nitrogenium’. Vandaar dat het project de naam NITROMAN meekreeg.
Grensoverschrijdende pilots
Bij een aantal veeteeltbedrijven verspreid over de grensregio worden pilotinstallaties geïnstalleerd. De deelname van verschillende bedrijven in Vlaanderen en Nederland biedt mogelijkheden om resultaten te vergelijken tussen de verschillende (landbouw)regio’s in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Bovendien kunnen de producten van de nutriëntenrecuperatie worden getest op verschillende teelten op verschillende bodemtypes (zand, leem, klei).
De verzamelde kennis zal breed verspreid worden naar de agrarische sector. Bovendien kunnen geïnteresseerde bedrijven demonstraties bijwonen waar ze de voordelen van circulaire mestverwerking in de praktijk gebracht zien. NITROMAN zal tevens een rekentool ontwikkelen. Hiermee kunnen bedrijven narekenen of circulaire mestverwerking haalbaar is, en zo ja, welke van de twee innovatieve technieken hen het meeste voordeel biedt.
INTERREG NL-VL
NITROMAN is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.