Combiwasser haalt geurreductie niet

Publicatiedatum: 06-04-2018

Uit praktijkmetingen is gebleken dat combiwassers niet de gewenste geurreductie halen. Dat is in het kort wat de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat op 3 april jl. in een brief aan de Kamer heeft gestuurd.  Daarnaast is uit indicatieve metingen gebleken dat ook de ammoniakreductie niet gehaald wordt. Omdat er sprake is van een indicatieve meting, blijft de ammoniakreductie in verdere besluitvorming vooralsnog buiten beschouwing, hiervoor is nader onderzoek nodig. 

Aanpassingen reductiecijfers

De enkelvoudige chemische en biologische wassers halen de gewenste reductie wel en blijven buiten beschouwing. De Staatssecretaris heeft aangekondigd dat de meetresultaten aanleiding geven tot het aanpassen van de reductiecijfers. De gewijzigde reductiecijfers zullen vastgelegd worden in de Regeling geurhinder en veehouderij. De gevolgen van deze aanpassingen verschillen van boer tot boer en ook nog tussen de verschillende provincies. Het is nu nog niet bekend op welke termijn de regeling aangepast zal worden.

Gevolgen voor ondernemers 

Ondernemers die een luchtwasser geplaatst hebben met een vergunning en de wasser conform de vergunning in werking hebben, worden niet geraakt door deze veranderingen, zo stelt de Staatssecretaris. In de basis klopt deze redenering, toch kunnen er uitzonderingen op gaan treden denkt Jan de Groot: “Hierbij denk ik in eerste instantie aan de Brabantse Zorgvuldige Veehouderij score. Doordat in een aantal gevallen de geurbelasting zal stijgen wordt de score niet meer behaald. Het is nu nog niet duidelijk hoe het bevoegd gezag om zal gaan met dit gegeven.” 

Geen besluit bij lopende procedure

Voor de agrarische ondernemers die een aanvraag in procedure hebben en die nog niet definitief een beschikking hebben, betekent deze brief dat er voorlopig geen definitief besluit zal volgen. Zodra de eerder genoemde regeling aangepast is, worden de aanvragen opnieuw doorgerekend  of zij nog aan alle normen en eisen voldoen. In het merendeel van de gevallen zal een aanpassing van de aanvraag noodzakelijk zijn. Op welke termijn er een definitief besluit zal volgen is op dit moment nog niet bekend.

Het meetrapport voelt voor veel veehouders als een fikse teleurstelling. Met de beste bedoelingen is de wasser aangeschaft en zijn de financiële verplichtingen aangegaan. Het is nu nog niet bekend of er een of meerdere partijen verantwoordelijk zijn voor het onvoldoende functioneren van de combiwassers. 

Heeft u vragen over de aangekondigde regelgeving of wilt u weten wat de gevolgen voor uw bedrijf zijn? Neem dan contact op met Jan de Groot. 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu