Dak vol zonnepanelen

Publicatiedatum: 22-02-2016

Varkenshouder Van de Brand investeerde fors in nieuwe zonnepanelen. Het pad van planvorming tot realisatie duurde ruim een jaar. Vanaf oktober is het bedrijf vrijwel volledig zelfvoorzienend in elektriciteit en gas. “Het levert geld op en ik heb er geen werk mee; dat bevalt me wel”, vertelt Peter van den Brand

Zonnepanelen zorgen voor 210.00 kWh

Wie aan komt rijden bij het bedrijf van Peter en Helma van den Brand, kan het niet ontgaan: De daken in zuidwestelijke richting zijn flink gevuld met zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen voor een energieopwekking van ruim 210.000 kWh. Daarmee is het bijna gesloten varkensbedrijf 90% zelfvoorzienend in de stroombehoefte. En omdat het varkensbedrijf zichzelf sinds enkele jaren ook al van warmte voorziet, hoeft Van den Brand nauwelijks beroep te doen op fossiele brandstoffen.

Rendementsberekening

Eind 2014 hakten Peter en Helma van den Brand de knoop door; ze besloten voor ruim 190.000 euro te investeren in zonnepanelen, nadat Joan van den Heuvel, adviseur bij DLV Advies, hen motiveerden om in te schrijven op de SDE+-subsidie. “Het bedrijf van Peter en Helma voldeed eigenlijk aan alle eisen om rendabel een installatie te exploiteren”, legt van den Heuvel uit. “Met een aansluiting van 3x 250 Ampère hadden ze al een grootzakelijke aansluiting, wat noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor de SDE+-subsidie. Een grote zakelijke aansluiting is een aansluiting van meer dan 3x80 ampère. Daarnaast is er voldoende dakoppervlak beschikbaar en zijn de daken zuidwest georiënteerd. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden om een installatie van dit formaat rendabel te maken.” 

Lees hier het complete verhaal over de investering van de familie van de Brand en het verwachte rendement. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie