De heropbouw van Takii

Publicatiedatum: 30-05-2024

Drie jaar geleden werd Takii, een bekend zaadveredelingsbedrijf, getroffen door een verwoestende brand die het pand volledig in de as legde. In de nasleep van deze ramp stond het bedrijf voor de uitdaging om een nieuw pand te bouwen en de bedrijfsvoering weer op te starten. DLV Advies kwam te hulp en begeleidde Takii door het gehele proces van heropbouw. We spraken met de bedrijfsleidster van Takii, Christa Hage, die terugblikt op deze intensieve periode.

Takii Europe is een dochteronderneming van Takii & Co., Ltd. in Japan, één van ‘s werelds grootste veredelaars van groenten en bloemen. Ze beheren in meerdere landen veredelingsstations, productielocaties en verkoopkantoren die bijdragen aan de levering en promotie van een breed assortiment groenten en bloemsoorten aan professionele kwekers en hobbytuinders. De locatie in het Zeeuwse Sint-Annaland is vooral gericht op ‘Home Garden’. Hier produceren, veredelen en ontwikkelen ze zaden. In oktober 2021 brandde de vestiging van Takii Europe in Sint-Annaland grotendeels af. Twee loodsen, zaadvoorraden en het kantoor gingen verloren.

En als het pand afbrandt, wat doe je dan? Bouw je terug wat er stond of toch een wat groter pand? Na een aantal berekeningen werd het dat laatste. "Toen ons pand afbrandde hadden we geen idee waar we moesten beginnen met de heropbouw", vertelt de bedrijfsleidster. "Het was iemand van buitenaf die ons adviseerde om contact op te nemen met DLV Advies. Vanaf het eerste gesprek was er meteen een klik. Jos Commissaris, projectleider Bouw bij DLV Advies, begeleidde ons stap voor stap door het proces, van het maken van de eerste tekeningen tot het verkrijgen van de benodigde vergunningen."

De rol van DLV Advies

DLV Advies nam niet alleen de technische en administratieve kant van de bouw op zich, maar zorgde ook voor het contact met aannemers en onderaannemers. Daarnaast werd ook het budget in de gaten gehouden. "Het adviesbureau maakte kostenberekeningen en zorgde ervoor dat we binnen ons budget bleven, wat cruciaal was voor ons", vervolgt de bedrijfsleidster. "Dankzij hen konden we ons concentreren op onze kernactiviteiten terwijl zij alles rondom de bouw regelden."

Uitdagingen en oplossingen

Tijdens de bouw stuitte Takii op verschillende uitdagingen, zoals de late levering van de drooginstallatie. Takii kreeg, na vele pogingen, geen contact met de leverancier. "Het was frustrerend om geen reactie te krijgen van de leverancier, maar DLV Advies bleef aandringen en zorgde ervoor dat de ventilatoren uiteindelijk geleverd werden. Ze kwamen constant voor ons op, dit soort ondersteuning was essentieel voor ons", legt Christa uit. DLV Advies speelde ook een grote rol bij het veiligstellen van subsidies zoals de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de EIA (Energie-investeringsaftrek). "Ze hebben alles geregeld zonder dat ik me ermee hoefde te bemoeien. Dat was een enorme last minder", zegt de bedrijfsleidster.

De samenwerking met DLV Advies werd gekenmerkt door korte lijnen en persoonlijke betrokkenheid. "Jos was altijd bereikbaar voor vragen en dacht actief mee over oplossingen", vertelt de bedrijfsleidster. "Hij was niet alleen een zakelijke adviseur, maar ook een sparringpartner waar ik alles mee kon bespreken. Een van de sterkste punten van DLV Advies was hun proactieve houding en het meedenken met de klant. Ze zorgden ervoor dat de bouwveiligheid gewaarborgd bleef en pakten problemen direct aan. Dit gaf ons veel vertrouwen en rust." Dat de samenwerking als prettig werd ervaren is wederzijds. Jos: “Wij wisten goed wat wij aan elkaar hadden. Christa wist ook goed wat zij wilde. Als het bijvoorbeeld ging om de keuze van bepaalde tegels, dan liet ze zich niet beïnvloeden.”

Een succesvolle heropbouw

Inmiddels staat er nu een nieuw, modern pand waar Takii haar activiteiten heeft kunnen hervatten en uitbreiden. “Wat begon als een grote ellende, werd uiteindelijk een succes. De expertise, ervaring en hoge mate van betrokkenheid en ondersteuning van DLV Advies maakte voor ons het verschil", aldus Christa. Ze is wel erg blij en opgelucht dat het zo goed als afgerond is en ze zich nu weer volledig met de gang van zaken rond de teelt en zaadverwerking bezig kan houden.

Bekijk hier de foto's

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie