De ontwikkeling van Groen Fosfaat

Publicatiedatum: 22-02-2021

Toen bekend werd dat in 2014 de huidige wetgeving werd toegepast, waardoor er geen kunstmestfosfaat gebruikt mocht worden, is DLV Advies aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een nieuwe fosfaatmeststof die beter te gebruiken is en meer oplevert dan beschikbare meststoffen.

Daar werden een aantal randvoorwaarden aan gesteld: het product moest geschikt zijn voor derogatiebedrijven én de korrel moest met de bestaande zaaimachines aangewend kunnen worden. Zo ontstond een samenwerking met Memon, ervaren in het produceren van meststoffen. Het resultaat: een droge en sterke korrel, genaamd Groen Fosfaat. Herrold Lammertink, Directeur bij DLV Advies, vertelt over de ontwikkeling en resultaten van dit product. 

Klimaatverandering vraagt om anticipatie

“Begin jaren ’70 hebben we extreme droogtes gehad. Als je naar de statistieken kijkt, dan zie je dat ieder jaar bijna dezelfde hoeveelheid regen valt. We zien wel een verschuiving: de zomers zijn droger en de winters natter. Dat vraagt om anticipatie. Bijvoorbeeld bij snijmaïs is de vochtvoorziening belangrijk, in het voorjaar bij de start van de groei en tijdens de bestuiving halverwege juli. Voor een goede start van de snijmaïsteelt is aan het begin van de groei voldoende fosfaat nodig. Met een goede start is de kans op een goede opbrengst namelijk groter. Een hogere opbrengst betekent een positief effect op de kringloop. Zowel boeren als wij willen de kringlooplandbouw sluitend maken. We hebben daarom gezocht naar een nieuwe meststof, die past binnen de wetgeving én ervoor zorgt dat de maïs meer voedingsstoffen krijgt om beter te groeien”, vertelt Herrold.

Een nieuwe fosfaatmeststof

“Voor de snijmaïs is het van belang dat er een goede kiem ontstaat die voldoende voeding krijgt”, vervolgt Herrold, “een goed resultaat behalen binnen de nieuwe (huidige) wetgeving werd daarom een uitdaging. Wij zijn ontzettend trots dat we met Groen Fosfaat een droge korrel ontwikkeld hebben die als basis voor de fosfaat een natuurlijke of dierlijke basis heeft. De meststof onderscheidt zich van andere meststoffen met bijvoorbeeld dierlijke mest als basis en door de hoge concentratie N, P2O5 en K2O. Net als in de kunstmest voor snijmaïs, is ook in Groen Fosfaat borium toegevoegd voor een regelmatige en volle korrelzetting.”

Meer opbrengst per hectare

De korrel was tijdens de testfase te hydrofiel, waardoor deze door klontvorming in de zaaimachines kon blijven steken. Daarom is het product aangepast en vervolgens verder getest in het laboratorium en op proefvelden. Zo ontstond een product dat goed verwerkt kon worden. Vergelijkingsproeven lieten op alle vlakken hogere opbrengsten zien. De mineralenbenutting per hectare is een stuk groter, met een hogere opbrengst op hetzelfde stuk grond.

Wetgeving & praktijk bij elkaar brengen

Hoewel Groen Fosfaat beter is voor de landbouwgrond, kan het door de huidige wetgeving beperkt ingezet worden. Dit komt doordat een deel van het fosfaat dierlijke mest als bron heeft. Door perceelsspecifiek en gewasspecifiek te bemesten, wordt door de betere benutting van de mineralen uiteindelijk meer opbrengstresultaat behaald. De kringloop is daardoor efficiënter en dat heeft per definitie een positief effect op het milieu. “Het zou voor de boer en het milieu beter zijn als Groen Fosfaat qua Europese wetgeving als een kunstmestvervanger wordt gezien. Het is en blijft daarom onze uitdaging om wetgeving en praktijk bij elkaar te brengen!” aldus Herrold.

Meer informatie over Groen Fosfaat 

Groen Fosfaat wordt verkocht bij AgriBioSource. Lees het volledige interview met Herrold Lammertink in het digitale magazine van AgriBioSource.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu