De voorfilter, een onderdeel van de mestverwerkingstechniek

Publicatiedatum: 30-05-2017

Eén van de technieken die tijdens de Boer on tour mestverwerking op 21 juni aan bod komt is de voorfilter van Ormira BV. Ormira BV bouwt filterinstallaties waarmee natte dierlijke mestfractie wordt gefilterd. De restvloeistoffen zijn zo schoon dat deze hergebruikt of geloosd kunnen worden.  Robert Kater van Ormira licht tijdens de Boer on tour deze zogenaamde ‘Z-filter’ toe. 

De Z-filter

De installatie is:

  • onderhoudsvriendelijk door toepassing van duurzame materialen
  • toepasbaar op boerderijniveau
  • kostenbesparend ten opzichte van grootschalige verwerking door minder transport- en locatiekosten
  • bedrijfsspecifieke te maken met vlokmiddel op basis van mestsoort en beoogd eindproduct.

Mobiele techniek

De machine die nodig is om de vóórscheiding van de mest te verrichten is de Z-Filter. Deze staat op een trailer en is daardoor mobiel. Deze machine heeft een verwerkingscapaciteit van 1m³ tot en met 30m³ per uur. De Z-filter werkt in combinatie met vlokmiddelen uit een doseerunit.

De filterinstallatie wordt gebouwd in een nieuwe zeecontainer met een elektrische aansluiting. De installatie in de container heeft een elektrisch geïnstalleerd vermogen van 3,4kW per uur. Het verwachte stroomverbruik ligt echter op 2,5kW per uur.

Middels een onderhoudscontract kan Ormira B.V. de installatie onderhouden.

Filtertechnieken de toekomst?

Jan Pijnenburg, adviseur intensief en specialist op het gebied van mestverwerking bij DLV Advies, ziet dat de ontwikkeling op het gebied van filtertechnieken snel gaat. “Dit is een techniek die al bij een klein tot middelgroot bedrijf kan worden toegepast. Met beperkte ruimte, investering en energiekosten, kun je deze machine mooi inpassen in de verwerking. Vooral de mogelijkheid om met deze machine een dunne fractie te maken die nog nauwelijks fosfaat en/of zwevende delen bevat maakt dat het goed inpasbaar is bij totale verwerking. Het rustige tempo waarin het apparaat werkt maakt dat onderhoudskosten relatief laag zijn en dat er geen tussenopslagen nodig zijn. De fosfaatcomponent kan nagenoeg volledig met de dikke fractie afgevoerd worden. 

Kom de Z-filter bekijken tijdens de Boer on tour mestverwerking 21 juni a.s. in Beltrum en kom meer te weten over de praktische toepassing van deze techniek. Vul het aanmeldformulier in via de website

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu