Duurzame maatregelen varkenshouderij

Publicatiedatum: 27-03-2017

In het project Integrale duurzaamheid in de varkenshouderij is door onze dochterondernemer Connecting Agri & Food en LLTB, samen met ondernemers en experts uit de varkenshouderij, in beeld gebracht welke maatregelen beschikbaar zijn voor de varkenshouderij om de duurzaamheid van het bedrijf te vergroten.

Tijdens een bijeenkomst in 2016 hebben zij perspectiefvolle duurzaamheidsmaatregelen geselecteerd die in het project beoordeeld zijn.

Deze richten zich op de volgende thema’s en technieken:

Thema

Maatregelen en technieken

Optimale benutting energie/hergebruik

Warmte-Terug-Winning, Warmtepompen en Warmte-Koude-Opslag

Emissiereductie bij de bron

Toiletfunctie (mestpannen/dagontmesting)

Alternatieve energiebronnen  

Zonnepanelen en LED verlichting


Van deze maatregelen is de verwachte terugverdientijd van de investering berekend. De ingeschatte en berekende effecten van de gezondheidsstatus, technische resultaten en de effecten op milieu en klimaat zijn in beeld gebracht, om een integraal overzicht te geven van de duurzaamheid. Dit is gedaan voor twee voorbeeldbedrijven, een bedrijf met 3000 vleesvarkensplaatsen en voor een bedrijf met 400 zeugen. Naast de bestaande bedrijven zijn de effecten ook doorgerekend voor nieuwbouw.

Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food licht toe: “De individuele bedrijfssituatie is van invloed op de te maken keuzes voor verduurzaming. Door terug te rekenen naar twee fictieve bedrijven (respectievelijk een bedrijf met 400 zeugen en een met 3000 vleesvarkensplaatsen) geven we ondernemers handvatten om deze keuzes te maken.”

Score duurzaamheid

In de figuur hieronder is als voorbeeld de score van de duurzaamheidsmaatregelen voor een bestaand zeugenbedrijf met 400 gemiddeld aanwezige zeugen weergegeven. In de leaflet staan alle doorgerekende maatregelen.

In de leaflet Integrale Duurzaamheid in de Varkenshouderij zijn de resultaten voor bestaande bedrijven meegenomen, daarnaast zijn de grafieken en tabellen beschikbaar voor nieuwbouw.

Voor vragen over dit project neemt u contact op met Angela van der Sanden, projectmanager vanuit Connecting Agri & Food.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie