Duurzame toekomst met tweede tak

Publicatiedatum: 02-10-2019

Er komt vroeg of laat een moment waarop er naar andere mogelijkheden wordt gezocht om het bedrijf toekomstgericht voort te zetten. Dan is het goed eens stil te staan bij de ambities die je als ondernemer hebt en om tegelijkertijd te bekijken welke keuze het meest gepast is. Een tweede tak realiseren geeft juist weer nieuwe kansen.

Christiaan de Ruijter, adviseur bouw bij DLV Advies, begeleidt ondernemers bij de realisatie van nevenactiviteiten. “Bij de start gaan we aan tafel om te bespreken welke wensen er liggen bij de ondernemer. Het is belangrijk om tot de essentie te komen en te achterhalen welke behoeftes er liggen”, zegt De Ruijter. “Na een aantal diepgaande gesprekken komen we er altijd wel uit. Vervolgens gaan we eventueel benodigde vergunningen regelen en start het samenspel met de gemeente.”

Mourik van zorgboerderij De Donkse-Hoeve: "We hebben een hele goede keuze gemaakt"

Zorgboerderij De Donkse- Hoeve opende  haar deuren als dagbestedingslocatie voor ouderen in oktober 2018. “We wisten dat we niet langer door konden gaan met onze 100 koeien en 50 stuks jongvee. Mijn kleinzoon neemt het bedrijf in de toekomst over en we wilden hem ook een goede toekomst bieden”, zegt Maarten Mourik van de Donkse-Hoeve. De Ruijter begeleidde de familie Mourik bij de realisatie van deze tweede tak en was vanaf het begin al betrokken bij het vormgeven van het idee. “Kleindochter Jenneke werkte in de zorg en kwam met het idee om seniorenzorg op te starten in onze opslagloods. De werkplaats die we daar nog in hadden, kon gemakkelijk verplaatst worden.” De verbouwing van de loods en benodigde vergunningen werden volledig met hulp van Christiaan verzorgd. “Dat proces verliep heel voorspoedig. We hadden zelf de keuze uit de beplating met isolatie en het type materiaal en Christiaan adviseerde hierbij. Ook het contact met de gemeente en Zorgboerderijen Zuid-Holland liep via Christiaan, dat was erg prettig zodat alles goed afgestemd kon worden.” Ook de brandveiligheid verliep via DLV Advies. “Hiervoor hadden we contact met brandspecialist Anne van Rossum, die ons goed begeleidde in het regelen van alle controles.”
Zorgboerderijen Zuid-Holland verzorgde na toestemming de inrichting van de seniorenboerderij, die gebruiksklaar werd gemaakt voor de opvang van zeker 40 personen. Er is een grote ruimte voor dagelijkse activiteiten, een aantal slaapkamers voor de benodigde rust en een keuken. “Elke dag lopen de gasten wel een rondje door de stal, geweldig vinden ze het om te zien wat we doen. Voor mij een teken dat we hiermee een hele goede keuze gemaakt hebben!” Lees meer bij de klantervaring.

 

Samenspel met gemeente

Afstemming met de gemeente, of met andere partijen waar nodig, moet zo spoedig mogelijk plaatsvinden om uw droom te realiseren. Soms moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en dat kan langer duren dan gewenst. Inmiddels hebben onze adviseurs jarenlange ervaring in het samenspel met de gemeente en weten ze precies waar ze op moeten letten. Tijdig actie ondernemen is een vereiste en dat kan het beste als de adviseur vanaf de start betrokken is bij het idee vormgeven én uitvoeren. Christiaan: “Op die manier weten we goed wat er speelt en kunnen we het beste rekening houden met alle wensen. Ook is het een voordeel om te weten met welke partijen contact moet worden gezocht en iemand te hebben die weet hoe die afstemming moet verlopen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat we alle wensen combineren tot een mooi eindresultaat, dat is tenslotte waar we het voor doen.”

Arie Commijs: "Een zuivelwinkel was al langere tijd een droom"

Ook Arie Commijs is bezig met de ontwikkeling van een nevenactiviteit op zijn melkveebedrijf, 28 km ten westen van Mourik. “Op een gegeven moment was het nodig actie te ondernemen, want al ons jongvee moest weg vanwege de fosfaatrechten. Nu hebben we nog zo’n 100 melkkoeien over. Mijn dochter komt in het bedrijf en had al langer de droom iets met zuivelverwerking te doen. Ze heeft stage gelopen bij een ijsboerderij in België. En mijn vrouw heeft een zuivelcursus gedaan. Inmiddels zijn we een jaar bezig.” De eerste wensen voor de zuivelverwerkingsruimte staan al op papier. “Christiaan heeft ons hier goed bij begeleid, het eerste ontwerp is er. Binnenkort gaan we de vergunningen aanvragen.” Op het moment verwerkt de familie Commijs de melk tot ijs, vla en yoghurt en verkoopt deze in een tijdelijke ruimte. De uiteindelijke wens is om deze producten aan te bieden via een streekproductenwinkel.

 

Ook begeleiding nodig?

Bent u ook op zoek naar andere mogelijkheden, maar weet u niet precies wat? Onze adviseurs kunnen u helpen bij de keuze voor een nevenactiviteit en denken met u mee. We gaan dan met u in gesprek om precies in beeld te brengen waar de behoeftes en kansen liggen in uw specifieke situatie. Tegelijkertijd stemmen we af met gemeenten of andere partijen waar nodig om uw droom te realiseren.

Wilt u ook begeleiding bij de realisatie van een tweede tak, neem dan contact op met Christiaan de Ruijter (regio West), Femke Klomp (regio Zuid), Lennart Zuurbier (regio Noord) of Sjoerd Holkenborg (regio Oost).

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie