Eerste dieren in nieuw kernfokbedrijf CRV in Wirdum

Publicatiedatum: 01-06-2017

De bouw van het nieuwe kernfokbedrijf van CRV in Wirdum, het Dairy Breeding Center, is bijna klaar. De eerste dieren arriveren in week  22. Er is een bedrijf gebouwd waar de top van vrouwelijk fokvee uit Nederland en België vanaf enkele weken oud wordt verzameld. Deze dieren worden ingezet als stiermoeders voor nieuwe generaties topstieren in het kader van het Holsteinfokprogramma van CRV. Dat betekent onder andere dat er op deze locatie pinken gespoeld worden voor de embryoproductie  die wereldwijd worden afgezet als hoogwaardig fokmateriaal.

Ico Boersma, specialist vergunningen bij DLV Advies, verzorgde voor dit project het ontwerp en de vergunningen, het bestemmingsplan. Daarnaast ligt de verdere uitwerking van het ontwerp, de aanbesteding en de begeleiding van de bouw van deze bijzondere gebouwen in handen van Hilco Brand, projectleider bouw rundvee bij DLV Advies. De bijzonder gebouwen zijn de opfokstallen, quarantainestallen, een laboratorium, kantoorruimtes, de renovatie en uitbreiding van de bedrijfswoning en de voeropslag. De complete bouw wordt deze zomer afgerond.

Speciale gebouwen

De hoge mate van hygiëne bij dit kernfokbedrijf is speciaal. Deze hygiëne is nodig, omdat er met hoogwaardig  fokmateriaal gewerkt wordt. Er mag bij dit bedrijf absoluut geen insleep van ziektes optreden. De hoge mate van hygiëne zie je terug in het ontwerp en de toepassing van de quarantaine stallen voor zowel binnenkomende als uitgaande dieren.  Ook zie je dit aspect terug in de indeling en routing binnen de stallen met kleine diergroepen van jong tot oud en onder andere in de situering en ventilatie van de stallen.

In het ontwerp van de opfokstallen is veel aandacht voor diercomfort in de vorm van toepassing van rubber in de loopvloeren en comfortabele boxbedekking. Daarnaast is er in het ontwerp sterk de focus gelegd op praktische looplijnen voor de dieren en de veeverzorgers omdat geslachtsrijpe dieren regelmatig van en naar de spoelruimtes verplaatst moeten worden voor de embryoproductie. 
De gewonnen embryo’s en eicellen worden vanuit de spoelruimte verder behandeld in het ruim opgezette laboratorium zodat ze wereldwijd verspreid kunnen worden. Verder worden in het laboratorium technieken ontwikkeld en verbeterd waardoor het mogelijk wordt de embryoproductie te optimaliseren.

Keuzes in ontwerp

Bij de stallen en de indeling van het erf zijn er bijzondere keuzes gemaakt in het kader van de zeer hoge hygiëne-voorschriften. De aan- en afvoeren van dieren via de quarantainestallen moest mogelijk zijn zonder kruisend verkeer met interne bewegingen, zoals voeren, uitmesten, dieren verplaatsen. Ook zijn er hele strikte voorschriften om in de stallen te kunnen komen via een uitgebreide hygiënesluis. Zo is er ook bij elke afdeling van de quarantainestallen sprake van een hygiënesluis.

Omdat de quarantaine-stal eind april om veterinaire redenen “op slot” ging, organiseerde DLV Advies kort voor de sluiting een excursie voor de eigen projectleiders en medewerkers Bouw.  Voor onze medewerkers was dit de ultieme mogelijkheid om zich te verdiepen in de speciale bouwkundige aspecten en inrichting van dit bedrijf.  De kennis en ervaringen van dit project worden zo ook intern gedeeld om de kennis te verbreden.

In de toekomst kunnen bezoekers ook tijdens excursies de stallen bezichtigen van achter glas, vanuit afgesloten skyboxen.

CRV is tevreden over de samenwerking met DLV Advies.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu