Eerste mest uitgereden op proefvelden

Publicatiedatum: 11-04-2016

In de laatste week van maart is de eerste mest, digestaat en dikke en dunne fractie van de W3-vloer uitgereden op de proefvelden van KTC De Marke en Den Eelder. Deze praktijkproef maakt onderdeel uit van het praktijknetwerk "Microvergisters in de praktijk" onder leiding van DLV Advies. De proef is dit jaar uitgebreid met een nieuwe variant, namelijk dikke en dunne fractie van de W3-vloer. Deze vloer scheidt dikke en dunne fractie direct achter de koe van elkaar.

Op KTC De Marke is de mest met een mestinjecteur uitgereden op de aangelegde proefvelden. Dit gebeurde met een proefveldbemester. Deze velden hebben een afmeting van 10 bij 3 meter. Er zijn verschillende varianten toegepast, die in 3 herhalingen zijn aangelegd.

Proefveldjes op KTC De Marke

Als eerste is er een veldje met 30 kuub per hectare rundveedrijfmest bemest. Daarnaast zijn is een veldje bemest met 30 kuub digestaat per hectare. Op KTC De Marke is dat digestaat uit de Fermtech en op Den Eelder is dat digestaat uit de Microferm en de proefvergister van Oosterhof Holman. Verder is er een veldje met digestaat aangelegd met water.

Het gaat hier om 30 kuub digestaat plus 15 kuub water per hectare. Naast deze veldjes is de proef dit jaar uitgebreid met een nieuwe variant, namelijk dikke en dunne fractie van de W3-vloer. De mest van de W3-vloer is afkomstig van Hans Broekroelofs uit Brucht. Hij heeft een nieuwe stal waarin deze vloer ligt. Voor deze proef is een deel van de dikke fractie vergist. Zo zijn er vier varianten op het proefveld aangelegd, namelijk een veld met 30 kuub dikke fractie per hectare, 30 kuub vergiste dikke fractie, 30 kuub dikke fractie plus 15 kuub water en een veld met 30 kuub dunne fractie van de W3-vloer.

Demoveld volgen

Meer informatie over de aanleg van de praktijkvelden en bemesting hiervan is te vinden op www.microvergisters.nl. Hier is ook een overzicht van de proefvelden te vinden. Neem voor meer informatie contact op met Saskia Veldman via s.veldman@dlvadvies.nl of 06 23 25 93 88.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie