Energiebesparende maatregelen efficiënt?

Publicatiedatum: 28-08-2017

Een luchtwasser kan ons helpen de emissies te verlagen, een voerautomaat kan ons helpen het voer te optimaliseren. Extra voormenger of opslagen zorgen ook voor de broodnodige kostenverlaging. En koelinstallaties zorgen ervoor dat er minder productieverlies ontstaat door te warm weer. Allemaal goede ideeën die op zichzelf rendement kunnen opleveren, maar soms is onvoldoende kritisch gekeken naar de efficiëntie van deze maatregelen.

Energie besparen gaat niet vanzelf

Opvallend is dat veebedrijven, ondanks steeds meer automatisering, toch in staat zijn om de hoeveelheid benodigde energie per dier niet te laten stijgen. Dit gaat echter niet vanzelf. 
Fabrikanten en vooral ook de boer zullen constant de voelsprieten uit  moeten hebben om te komen tot een lager verbruik want anders loopt het verbruik binnen de kortste keren uit de klauwen. Uit onderzoek op energie verbruik bij agrarische bedrijven, gedaan in een aantal provincies, kwam naar voren dat zij energie verbruiken van 60% tot 180% van de norm. Een aantal bedrijven  verbruikte daarmee € 1.000 per maand meer dan de norm die op basis van hun bedrijfsomvang gesteld is. 

Energiescan verplicht boven de 50.000 kWh/jaar

Een vergunningverlener eist dat bij een verbruik boven de 50.000 kwh/jaar een energiescan opgesteld wordt. Besparingsmogelijkheden met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar dienen dan ook gerealiseerd te worden. Bij automatisering wordt gedacht dat de veehouder volledige controle moeten hebben over alles wat er gebeurt op zijn bedrijf. Denk daarbij aan forse onderdrukken over inlaatventielen die moeten voorkomen dat de wind nog enige invloed heeft of menginrichtingen die te lang blijven draaien om te voorkomen dat ontmenging plaatsvind. Juist door dan eens vanaf een andere kant kritisch te kijken naar de automatisering ontstaan soms creatieve ideeën die zuiniger zijn en minimaal hetzelfde effect bereiken.  Een mooi voorbeeld is een kalverhouder waarbij de verse mest direct gekoeld wordt, en waarbij deze warmte gebruikt wordt om met behulp van een warmtepomp de kalvermelk te verwarmen. De verse mest valt op de gekoelde vloer en wordt een aantal keren per dag afgeschoven in een diepere kelder. Door dit bij aanleg direct in de betonvloer te verwerken blijft het oppervlak strak. De emissie van de stal is gereduceerd en het energieverbruik gedaald. 

Energie bij aanvraag Mia/Vamil

Indien een stal Mia/Vamil-waardig gemaakt moet worden is er ook een hoofdstuk energie opgenomen. Dit dwingt de ondernemer om bij nieuwbouw al eens na te denken over toepassing van energiezuinigere mogelijkheden. Soms wordt dit dan ervaren als een opgelegde extra eis. Maar anderen zien ook de kansen die hieruit ontstaan. Denk daarbij aan koeling in een nieuwbouw situatie waarbij het ventilatiedeel kleiner uitgevoerd kan worden omdat de extremen weggenomen worden door de koeling. Steeds meer  veehouders ervaren  uiteindelijk goedkoper uit te zijn door meteen bij nieuwbouw deze efficiëntieslag te maken.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie