Nieuwsarchief
Energieneutraal of energieproducent worden
Voorschotfacturen die meer dan verdubbeld worden, energierekeningen die een stuk hoger liggen dan vorig jaar, het doembeeld dat deze winter de gasprijzen nog verder gaan stijgen. Het zijn maar een paar voorbeelden die de hele energiecrisis belichten, maar die wellicht een geruststellend gevoel teweegbrengen bij degene die inmiddels energieneutraal zijn of zelfs energieproducent zijn geworden.
Van het aantal agrarische bedrijven dat door verbredingsactiviteiten een aanvullende inkomstenbron heeft, zijn bedrijven die zich hebben toegelegd op productie van duurzame energie voor derden het grootst. “Een mooie ontwikkeling”, beaamt Erik de Jonge, projectleider Energie bij DLV Advies. “Wel zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden op weg naar een energieneutraal bedrijf of energieproducent.”
Energietransitie in de knel
De Europese klimaatwet stelt dat energie in de Europese Unie in 2050 voor 100% duurzaam moet zijn. Een ambitieus streven nu het Nederlandse elektriciteitsnetwerk overbelast dreigt te raken, doordat er op sommige momenten te veel stroom is en de capaciteit van het netwerk het niet aan kan. Oorzaak: de afgelopen jaren zijn er veel hernieuwbare energiebronnen bijgekomen, zoals zon, wind, biomassa en waterkracht. Ook de infrastructuur is er momenteel niet overal op berekend om het teveel aan stroom op te vangen. Erik: “Het netwerk zit behoorlijk vol, toch zijn er voldoende plekken in Nederland waar we her en der nog kunnen terugleveren.” Het vooruitschuiven op lange termijn raadt Erik dan ook zeker niet aan. “Wacht wel met het aanschaffen van zonnepanelen of een windturbine tot na het tekenen van een contract met de netbeheerder. De periode tussen het verkrijgen van de transportindicatie, het toewijzen van de SDE-beschikking en het tekenen van een contract is zo groot dat de netsituatie in die periode veranderd kan zijn. Wij adviseren dan ook om tijdig een adviseur in te schakelen, zij kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn voor uw specifieke situatie. Zo voorkom je teleurstellingen.”
Energieproducent voor grootzakelijke aansluiting
“Wanneer een ondernemer de ambitie heeft energieproducent te worden, waarbij een grootzakelijke aansluiting noodzakelijk is (> 3 x 80 ampère), kijken we altijd eerst naar de capaciteit in de omgeving”, vult Anneke van Uden, eveneens projectleider Energie, aan. “Eerst kijken we naar de Capaciteitskaart van Nederland, vervolgens vragen we dit aan bij de netbeheerder. Is er nog voldoende ruimte op het net, dan kunnen we het traject in gang zetten en anders bekijken we of maatwerk een optie biedt.”
Subsidie voor iedere aansluiting
Wanneer je zelf energie opwekt, neem je het heft in eigen handen en ben je minder afhankelijk van de overheid en energieleverancier. Zeker nu we te maken hebben met een energiecrisis is het een slimme financiële investering, beamen beide projectleiders. Kleinzakelijke aansluitingen (t/m 3 x 80 ampère) hebben niet de mogelijkheid om energie te leveren aan het net. Wel kunnen zij energieneutraal worden. Erik: “Voor iedere situatie zijn er overigens aantrekkelijke subsidies beschikbaar. Zo kunnen kleinzakelijke aansluitingen met een verbruik boven de 50.000 kWh een ISDE-subsidie krijgen, verbruik je minder dan is de SVM-subsidie in combinatie met. bijvoorbeeld EIA een goede optie. Voor grootzakelijke aansluitingen vragen wij een SDE subsidie aan die dit jaar nog is opengesteld tot 11 november a.s. Na toekenning van deze subsidie heeft de ondernemer nog twee jaar de tijd om zijn zonnestroomsysteem of andere duurzame energiebronnen te realiseren.”
Van afnemer naar energieproducent
Wanneer het traject in gang wordt gezet, wordt eerst bepaald of de zonnepaneleninstallatie op een dak wordt gerealiseerd of dat het een grondgebonden installatie wordt, waarbij een omgevingsvergunning nodig is. Bij een dakgebonden installatie dient het dak gecontroleerd te worden op onder andere draagkracht, oppervlakte en ligging. Vervolgens wordt er gekeken of de opwek past in de lokale netsituatie. Anneke: “Het kan zijn dat er een netaanpassing (verzwaring) nodig is om de energie terug te kunnen leveren aan het net.” Nadat de beschikking over de SDE-subsidie binnen is, start de realisatie van het project en wordt de nieuwe of gewijzigde aansluiting doorgegeven aan de netbeheerder en het meetbedrijf. “Lever je meer terug dan je verbruikt, dan kun je leveren aan derden. De teruggeleverde energie gaat het net op. Wanneer omwonenden gebruik willen maken van deze opgewekte energie, dient de ondernemer met een SDE-regeling een contract af te sluiten bij een specifieke energieleverancier. Hierdoor kunnen klanten de locatie van hun energieproductie kiezen of krijgen zij die toegewezen op basis van postcode”, aldus Erik.