Flexibele ligboxen geven ruimte

Publicatiedatum: 11-02-2016

Dat het belangrijk is dat koeien goed en voldoende liggen is bij iedereen bekend. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop in de uier, effectiever herkauwen, minder belasting van de klauw, drogere klauwen, minder kreupelheid, minder stress, en ga zo maar door. Maar hoe verbeter je de ligplaatsen in bestaande stallen, waar de ruimte vaak beperkt is?

Sinds zeven jaar zijn er flexibele ligboxen voor melkvee op de markt. Deze ligboxafscheidingen zijn veel minder star dan traditionele boxen, en sturen tegelijkertijd toch de dieren om recht in de box te staan en liggen. Flexibele ligboxen worden langzaam maar zeker populairder. Er zijn ondertussen al acht leveranciers op de Nederlandse markt.

Meebewegende box minder storend

De praktijkervaringen leren dat de koeien sneller en gemakkelijker liggen in een flexibele box. Tijdens het gaan liggen durven de koeien veel beter door hun poten te zakken. De meebewegende box wordt duidelijk als minder storend ervaren dan de traditionele box. Dit geldt zowel bij diepstrooisel als bij de koematras. Grote koeien kunnen dankzij de flexibele box vaak wat meer ruimte nemen tijdens het liggen. Daardoor rollen ze beter onderuit met het achterlijf en gaan ze minder op de hak liggen. Dit heeft als positief gevolg een betere doorbloeding van het beenwerk tijdens het liggen en minder dikke hakken.

Als meer koeien beter en langer liggen ontstaat er meer ruimte voor de overige koeien die op dat moment hun rondje naar het voerhek, drinkbak en/of robot te maken. En dat is precies wat je nodig hebt in de stal.

Veel variatie mogelijk

Bij renovatie van de stal is het vaak moeilijk om diepstrooiselboxen te maken. Flexibele boxen zijn dan een goed alternatief. De benutting van de ligboxen wordt duidelijk verbeterd. Er is wel veel variatie in de vorm en uitvoering van de flexibele boxen die op de markt zijn. Een juiste afweging van de varianten, én een goede afstelling van de boxen is dus erg belangrijk.

Deze blog van Eric Pijnappels is geplaatst op de website van Veehouderij Techniek

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu