Forse prijsstijging koudemiddelen

Publicatiedatum: 19-12-2017

Zoals verwacht stijgen de prijzen voor koudemiddelen. Dit heeft enerzijds te maken met de Europese regelgeving die terugfasering van F-gassen wil bewerkstelligen per 2018. Daarnaast voeren enkele grote leveranciers prijsstijgingen door omdat bepaalde HFK-componenten minder beschikbaar zijn. Deze maand is er een recordprijsstijging te zien. Met name de prijs van hoog-GWP-middelen stijgt in Europa, de afgelopen weken zelfs met 60%.

Opnieuw duurder

Dat percentage heeft betrekking op de prijs van middelen zoals R404A en R507A, die bekend staan vanwege hun hoge GWP. Maar ook koudemiddelen met een lager GWP, zoals R134A en R407F, zijn in prijs gestegen, met 20 tot 30%. 

Verdere stijging

Deze nieuwe verhogingen komen aan het eind van een kalenderjaar dat al ongekende koudemiddelprijsstijgingen liet zien als gevolg van de Europese terugfasering van F-gassen. En de koudemiddelprijzen zullen, zo is de gangbare opvatting, in 2018 nog verder stijgen, doordat in het afbouwschema voor HFK’s een forse reductie in marktvolume is voorzien. Bij sommige hoog-GWP-middelen betekent dat laatste dat het vinden van een aanbieder die nog voorraad heeft, misschien wel een groter probleem wordt dan de prijs. Op www.coolingpost.com worden de ontwikkelingen rondom de prijzen en de terugfasering van F-gassen op de voet gevolgd.

Natuurlijke koudemiddelen

DLV Advies adviseert bedrijven die een installatie hebben met HFK-koudemiddelen bij lekkage of hogere onderhoudskosten in elk geval na te denken over de vervanging van de installatie door een installatie met natuurlijke koudemiddelen. Bij de stijgende prijzen kan doordraaien met een oude installatie wel eens een dure optie worden. Onderhouds- en keuringskosten zijn vaak lager bij natuurlijke koudemiddelen. Zeker bij oudere installaties daalt bij aanschaf van een nieuwe installatie ook het energieverbruik. Wacht daarom niet totdat de installatie echt kapot is, maar maak vooraf een plan en een berekening. Duurder wordende HFK-koudemiddelen maken een overstap naar natuurlijke koudemiddelen aantrekkelijker. Ook de hoge Energie-investeringsaftrek (EIA) (55%) op natuurlijke koudemiddelen kan een reden zijn om om te schakelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen of over vervanging van de installatie, neemt u contact op met de projectleiders open teelten Harrie Versluis of Jos Commissaris.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu