Fosfaatoverschot op melkveebedrijven

Publicatiedatum: 06-11-2015

Meer mest verwerken of extra VVO's afsluiten. Door een lager BEX-voordeel op bedrijfsniveau dan vorig jaar is dit voor veel melkveebedrijven aan de orde. Ook bedrijven die aanvankelijk geen mest hoefden te verwerken blijken toch actie te moeten ondernemen. Dit blijkt uit een rondgang langs onze adviseurs. 

 

De specialisten van DLV advies zorgen voor het inzichtelijk maken en regelen van zaken voor de afsluiting van de mestboekhouding van 2015. Hierbij valt op dat veel bedrijven een fosfaatoverschot hebben. Dit komt doordat de forfaitaire productienormen dit jaar zijn aangepast en doordat er hogere fosforgehalten in de ruwvoerkuilen zitten. Dit resulteert gemiddeld in een 15% lager BEX-voordeel dan in 2014. Heeft u nog geen prognose gemaakt, dan is het nu de tijd om hiermee aan de slag te gaan.  

Fosfaatoverschot? Registreer nu!

Melkveehouders met een fosfaatoverschot in 2013 zijn verplicht om een KringloopWijzer over het jaar 2015 op te stellen. Voor het 2016 geldt voor alle melkveehouders deze verplichting. De KringloopWijzer moet ingevuld worden in de centrale database, via www.dekringloopwijzer.nl. U kunt zich nu al aanmelden op deze website. Tevens kunnen koppelingen en machtigingen afgegeven worden. Koppelingen om gegevens automatisch in te laten lezen en een machtiging zodat uw adviseur u kan ondersteunen. Volg daarvoor de handleiding.   
Om tot een juist ingevulde KringloopWijzer te kunnen komen is één van de aandachtspunten dat alle aangelegde partijen ruwvoer onderzocht én opgemeten worden. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie