Fosfaatrechten, het laatste nieuws

Publicatiedatum: 12-09-2016

Staatssecretaris Van Dam heeft het wetsvoorstel fosfaatrechten ingediend bij de Tweede Kamer. Zoals verwacht krijgen melkveehouders begin 2017 fosfaatrechten op basis van het aantal gehouden stuks melkvee op 2 juli 2015. De exacte omvang van de generieke korting is op dit moment nog niet bekend. Naar verwachting moeten bedrijven hun fosfaatproductie inkrimpen met 4-8% voor medio 2018. Voor groei na 2 juli 2015 worden geen fosfaatrechten toegekend.

Voor ondernemers die recent een nieuwe stal gebouwd hebben, betekent dit in veel gevallen dat het aantal toegekende fosfaatrechten niet toereikend zal zijn voor de oorspronkelijke bedrijfsplannen. Voor deze ondernemers is het advies om inzichtelijk te maken wat de gevolgen van de fosfaatrechten op de bedrijfsvoering zijn en welke mogelijkheden er zijn. Denk aan:

Aankoop of lease van fosfaatrechten 

Bij het verhandelen van fosfaatrechten wordt 10% afgeroomd, tenzij het verkoop binnen derdegraads familiebanden betreft. Bij lease wordt eenmalig 10% afgeroomd. Het overschrijven van fosfaatrechten gaat via de RVO op een vergelijkbare manier als de toeslagrechten. RVO rekent hier kosten voor door. DLV Advies bemiddelt tussen melkveehouders die fosfaatrechten willen (ver)kopen of (ver)leasen

Bedrijfsoptimalisatie voor fosfaatruimte

Uit het wetsvoorstel blijkt dat, in de toekomst, wanneer de KringloopWijzer getoetst en geborgd is, bedrijfsspecifieke verantwoording mogelijk wordt. Andere vormen, bijvoorbeeld via de BEX, zijn vooralsnog niet mogelijk. Minder jongvee, hogere productie en andere maatregelen kunnen pas op termijn extra fosfaatruimte creëren. DLV Advies verkent ook met een aantal melkveehouders de mogelijkheden voor jongveeopfok in het buitenland.  

Deelname aan knelgevallenregeling

Er komt een zeer beperkte knelgevallenregeling, bij ziekte of vernieling van (een deel) van de melkveestallen. Als er tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2017 een beëindigd bedrijf is overgenomen zullen de fosfaatrechten van  het beëindigde bedrijf worden toegekend aan het bedrijf dat overneemt.  Als u hier aanspraak op maakt, is het van belang zo snel mogelijk te starten met de dossiervorming.  

Advies over fosfaatrechten

De specialisten financieel management en de specialisten mest ondersteunen u graag bij het maken van de afwegingen en het inzichtelijk maken van de financiële gevolgen voor de korte en lange termijn. Neem hiervoor contact op met uw adviseur of met Vic Boeren via 06 53 40 78 06 of v.boeren@dlvadvies.nl.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie