Fundament voor verdere groei

Publicatiedatum: 17-07-2017

Wanneer je tussen de bewaarschuren en het akkerbouwland in de Flevopolder rijdt, verwacht je geen modern automatiseringsbedrijf aan te treffen op een van de omliggende erven. Vanaf de weg doet de traditionele bewaarschuur niet vermoeden wat er binnen schuil gaat. Pas wanneer je het verscholen erf betreedt, valt de grote bijzondere glazen gevel van Huijbregts Automatisering op. Het familiebedrijf, wat al meer dan 25 jaar op deze locatie zit, past ondanks een uitbreiding en grondige renovatie nog steeds in het agrarische landschap. 

Meer bespaard

Barry Akkerman, projectleider bouw, verzorgde het proces van ontwerp tot en met de aanbesteding. Hij werd door Jacques Huijbregts benaderd om een eerste ontwerp te verzorgen. “Mijn vader, Johan Huijbregts, was het hier niet direct mee eens. Hij was een beetje sceptisch om hier speciaal iemand voor in te schakelen. Later draaide hij gelukkig wel bij toen hij merkte dat we door het werk van Barry in ieder geval meer bespaard hebben dan dat hij heeft gekost.”
Johan voegt lachend toe: “En niet alleen daarom hoor. Als we onze eigen aannemer direct ingeschakeld hadden, was het resultaat totaal anders geweest. Met traditionele verbouw hadden we nooit deze bijzondere en moderne look weten te creëren.”

“Om de details en kwaliteiten uit het ontwerp te waarborgen hebben we dit vast gelegd in een bestek en daarmee een aanbesteding gehouden. Een transparante manier van zaken doen waarbij kwaliteit en prijs de juiste verhouding krijgt” vertelt Barry. “Doordat wij meerdere aannemers als klant hebben en niemand wilden passeren, stemden wij hier direct mee in. Johan heeft in het verleden al veel verbouwingen zelf gedaan en geregeld, de bouwbegeleiding heeft hij wel zelf gedaan, temeer omdat hij hier toch al dagelijks was. Voor de oplevering hebben we Barry weer ingeschakeld om de laatste check te doen”. Barry: “Ik ben kritisch en gewoon heel duidelijk. Als iets niet de afspraak is, dan mag het weer aangepast worden. Johan en Jacques kwamen elke dag op de bouw en dan zie je kleine fouten vaak niet direct en ook de aannemer niet. Ik denk altijd aan de klant, wat is goed voor hen?”

Van aardappelschuur naar automatiseringsbedrijf

In de van origine bijna 50 jaar oude aardappelbewaarschuur zijn nu verschillende kantoorunits, een vergaderruimte, ontvangstruimte, verkoopruimtes en een kantine gerealiseerd. Originele details van de schuur zijn bewaard gebleven. Jacques: “De spanten die in het zicht zijn gebleven zijn hier een mooi voorbeeld van. Mijn vader wilde dat eigenlijk niet, maar in zijn vakantie hebben we daar toch voor gezorgd. Ik geloof dat hij er toch wel blij mee is.”
Johan: “Ik moet toegeven dat dit er nooit zo had gestaan als we Barry niet hadden ingeschakeld. Hij heeft er zeker voor gezorgd dat wij een beter overwogen keuze hebben gemaakt voor de toekomst van ons bedrijf. Het was ook fijn om iemand te hebben waarmee je kan overleggen gedurende het proces. Wij hebben verstand van ICT, maar niet van bouw. Dat hebben we dus graag aan iemand anders over gelaten.”
Zowel in de gevel als binnen is veel glas gebruikt. Binnen werd dit veelal gecombineerd met staal voor een moderne uitstraling. Op de gevel werd het glas gecombineerd met een vaste houten zonwering. Hierdoor heeft de gevel een warmere uitstraling en past het geheel mooi bij het erf en het landschap. Om een fijne en lichte werkomgeving te creëren, werden dakramen gemaakt. Jacques: “We hebben nu een mooi fundament voor verdere groei. Barry heeft zelfs al voorbereidingen laten treffen zodat we de zolder ook ooit nog eens bij het bedrijf kunnen betrekken als de groei zo door blijft gaan.” 
“Het is verleidelijk om voor de (te) makkelijke oplossingen te gaan bij verbouw en renovatie, door goed na te denken over de toekomst kun je nu betere keuzes maken zonder onnodig veel geld uit te geven. In dit geval hebben we een betonnen verdiepingsvloer gemaakt in plaats een voor de hand liggende houten vloer. Een must voor als de verdieping gebruikt gaat worden voor de geplande groei van het automatiseringsbedrijf.”

Klik op onderstaande link om een fotoreportage van deze locatie te bekijken. 

FOTOREPORTAGE

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie