Gasverbruik straks 80 procent omlaag

Publicatiedatum: 24-04-2024

Het gasverbruik zo ver mogelijk terugdringen, dat is het doel van de familie Van Rozendaal. “We willen drie verschillende systemen met elkaar laten communiceren om op die manier zo min mogelijk energie te verbruiken”, aldus Rio van Rozendaal. Samen met adviseur Jan Pijnenburg van DLV Advies wordt hier steeds meer vorm aan gegeven. “Het gasverbruik is al van 5.000 kuub teruggegaan naar 2.000 kuub, maar dat kan nóg lager”, weet Rio.

De familie Van Rozendaal runt in Schijndel een melkveebedrijf. De verwarming van het woonhuis, met een inhoud van 850 kuub verdeeld over twee woongedeeltes, en van het water voor het reinigen van de melkinstallatie zijn grote energievreters. Het woonhuis wordt verwarmd middels een HR- en een VR-ketel. In het tanklokaal staat een gasboiler voor het verhitten van het reinigingswater tot minimaal 70 graden.

Aansluiten warmteterugwininstallatie

“We hadden al een voorkoeler op de melktank zitten, die koelt de warme melk terug naar 21 à 22 graden”, vertelt Rio “Vorig jaar hebben we er een warmteterugwinningsinstallatie bij aangesloten. De warmte die vrijkomt bij het terugkoelen van de melk van 22 naar 4 graden, slaan we op in een warmwatervat van 500 liter. Die warmte wordt gebruikt om het reinigingswater alvast een stuk op temperatuur te brengen. De warmte die over is, kunnen we benutten in het woonhuis.”Het warme water uit het tanklokaal staat in verbinding met een watervat in het woonhuis dat is aangesloten op de cv-installatie.

Grondbuisventilatie met warmtewisselaar

Een tweede besparingssysteem voor het woonhuis is de grondbuisventilatie. In de tuin ligt een 100 meter lange grondbuis, die aangesloten is op een warmtewisselaar. Die zorgt in de zomer dat er gekoelde frisse lucht het huis binnenkomt. In de winter wordt de binnenkomende ventilatielucht voorverwarmd door de uitgaande warme ventilatielucht. Via een buizensysteem wordt de verse warme lucht verder de vertrekken binnen geleid. “We hebben dit nog vrij gemakkelijk kunnen installeren, doordat we centraal in het huis een kantoorruimte hebben waar we de luchtventilatie konden inrichten. Zo hoefden we niet alles overhoop te halen.”

Gasverbruik fors gedaald

Beide maatregelen hebben er al voor gezorgd dat het gasverbruik is gedaald van 5.000 naar 2.000 kuub. “Maar de gasboiler in het tanklokaal vraagt nog steeds 3,3 kuub gas per dag om het water door te verwarmen van 50 naar 70 à 80 graden voor de reiniging”, zegt Rio. “Die gasboiler willen we er dus nog tussenuit halen en vervangen door een elektrische boiler. Dat scheelt ook ruim 1.000 kuub gas op jaarbasis. Dan hebben we alleen in de winter nog wat gas nodig om in huis bij te verwarmen en hebben we 80 procent van ons gasverbruik gereduceerd. Gasloos is niet ons doel, wel gasarm.” Rio schat in dat hij de investeringen met een jaar of zeven heeft terugverdiend, al is dat uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijs.

Combineren van verschillende installaties verlaagd energieverbruik

“De elektrische boiler kan te zijner tijd worden gevoed met behulp van de zonnepanelen op het dak van de stal. Daar moet nog wel een zwaardere transformator bij, zodat ook het woonhuis erop kan worden aangesloten. Dan kunnen we ook meer energie leveren aan het net. En in de toekomst willen we wellicht overschakelen naar melkrobots.” Het continue stroomverbruik van robots combineert immers goed met zonnepanelen.

En zo combineert de Schijndelse melkveehouder de verschillende installaties om het energieverbruik terug te dringen, maar dat doet hij niet alleen. “Jan Pijnenburg van is daarbij een prettige sparringpartner” is zijn ervaring. “Een hele pragmatische man, die logisch nadenkt. Je moet het wel een beetje praktisch houden. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan, “maar je moet ook niet zelf het wiel willen uitvinden en de kosten van zo’n energiebesparingsonderzoek vallen best mee”, zegt hij.

Een volgend plan om nog meer zelfvoorzienend te worden voor energie staat al op de planning: de aanschaf van een monomestvergistingsinstallatie. Ook hierbij vertrouwt Rio weer op de expertise van DLV Advies.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het energiebesparingsonderzoek of een adviesgesprek over energiemanagement op uw bedrijf? Vul het onderstaande formulier in of neem contact op met een van onze adviseurs.


* verplichte velden
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie