Geldt de registratieplicht energiebesparing wel voor u?

Publicatiedatum: 16-12-2020

Omgevingsdiensten zijn op dit moment aan het handhaven op de registratieplicht energiebesparing. “Het is echter maar de vraag of dit voor u van toepassing is of dat de registratie op een andere manier geregeld is”, stelt Jan Pijnenburg, specialist energiebesparing.

Alle agrarische en mkb-bedrijven die per locatie tussen de 50.000 kWh en 200.000 kWh aan energie verbruiken, of 25.000 tot 75.000 kuub gas verstoken, zijn verplicht om hun energieverbruik te registreren. Tevens moeten ze bij RVO aangeven welke energiebesparende maatregelen ze (gaan) toepassen. 
Aan deze energieregistratieplicht had al per 1 juli 2019 voldaan moeten zijn. Wie in gebreke blijft, kan een dwangsom opgelegd krijgen. De omgevingsdiensten schrijven momenteel de bedrijven aan die dit nog niet hebben ingevuld. “Echter, als een bedrijf beschikt over een omgevingsvergunning type C, dan geldt de registratieplicht niet”, zegt Jan. “In deze vergunning is namelijk al een checklist bijgevoegd waarin de ondernemer aangeeft welke maatregelen al genomen zijn, of nog genomen worden onder de nieuwe vergunning.”

Volledige energiescan

De derde categorie omvat bedrijven die meer dan 200.000 KWh of 75.000 m3 gas verbruiken. Deze moeten zelfs een volledige energiescan laten doen. Hierbij moet van alle apparaten het gebruik worden geïnventariseerd, met een nauwkeurigheid van 95 procent. Vervolgens kan worden aangegeven welke mogelijkheden er zijn voor energiebesparing, met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. “Ga je hier werken met standaardadviezen, dan ga je de bietenbrug op”, waarschuwt de specialist.

Besparen op energiekosten

Jan pleit ervoor om de energiescan niet te beschouwen als de zoveelste vervelende verplichting, maar om dit serieus op te pakken. “U voorkomt daarmee dat u straks opgescheept zit met een verplichting die niet past op uw bedrijf. Of, net zo erg: dat u kansen mist om te besparen op bedrijfskosten.”

De ervaring leert dat het vaak rendabele energiebesparende investeringsmogelijkheden oplevert. “Stel, je hebt een pomp van 2 KW die jaarlijks € 2.000 aan elektriciteit kost om te laten draaien. Als bij een energiescan blijkt dat dat de helft goedkoper kan met een investering van € 1.000, dan is zo'n scan snel terugverdiend.”

De 4 V's

Laaghangend fruit is volgens Jan het snelst te plukken bij de 4 V's: ventilatie, verlichting, voeren en verwarmen. Daar kunnen vaak relatief eenvoudig energiezuiniger systemen worden doorgevoerd, zonder dat dat gepaard hoeft te gaan met ingrijpende stalaanpassingen. En uiteraard zonder dat het ten koste gaat van de productie. “Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting en aan frequentieregelaars. Daar is bij vrijwel elke krachtgestuurde motor of pomp winst mee te behalen.” De manier waarop een apparaat gebruikt wordt, zegt vaak meer over het verbruik dan het apparaat zelf, weet hij.

En zoals altijd geldt: meten is weten. Functioneert het ventilatiesysteem inderdaad zoals het moet? Ook dat kan een energiescan in beeld brengen.

Invullen best lastig

De specialisten van DLV Advies kunnen ondernemers bijstaan bij het invullen van de online registratieformulieren. Dat is secuur werk, waar je gauw een paar uur mee kwijt bent, volgens Jan. “Zeker als je het voor de eerste keer doet, is het best lastig. Je moet alles van begin tot eind nauwkeurig invullen en er komt een hele waslijst voorbij met mogelijkheden om op energie te besparen. Vink je onderdelen aan uit die lijst, dan ben je ook verplicht om ze door te voeren. Ook daar wordt op gehandhaafd.”

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie