Gerichte onkruidbestrijding goed voor grondwater

Publicatiedatum: 20-09-2019

Gerichte onkruidbestrijding in grasland is belangrijk voor behoud van de biodiversiteit en minimale drift. Bovendien blijkt uit praktijkervaringen dat een besparing van zeker 70 % op bestrijdingsmiddelen te realiseren is. Binnen het project Grondig Boeren voor Water, waar DLV Advies aan deelneemt, worden mogelijkheden en uitdagingen in kaart gebracht. 

Deelnemers van het Drentse project Grondig boeren voor Water kregen op dinsdag 17 september 2019 in Dwingeloo een demonstratie gerichte onkruidbestrijding in grasland. Deze plantgerichte aanpak bespaart in de praktijk veel chemicaliën en water.

Kwaliteit grondwater

Albert- Jan Bos van DLV Advies benadrukt het belang van deze ontwikkeling op het gebied van onkruidbestrijding. "Binnen het project zijn we bezig om in de grondwaterbeschermingsgebieden van Drenthe, de kwaliteit van het grondwater te borgen. Hierbij spelen residuen van beschermingsmiddelen ook een rol. Dus als je met deze techniek daar grote positieve stappen in kunt zetten, dan is dat een goede zaak. Want we willen met elkaar minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken."

Bekijk de video van Nieuwe Oogst waarin Albert- Jan Bos meer vertelt over de gerichte onkruidbestrijding en de gebruikte machine.

Grondig Boeren voor Water

In het project Grondig Boeren voor Water werkt DLV Advies, in opdracht van provincie Drenthe, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe en LTO Noord, samen met Aequator, Countus, Projecten LTO Noord, Royal Haskoning DHV en Wageningen University & Research.

Dit interview met Albert- Jan Bos is verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie