Goed nieuws: saldering zonnepanelen blijft de komende jaren bestaan

Publicatiedatum: 29-02-2024

Vanaf 2025 zou de saldering voor zonnepanelen worden afgebouwd tot 0 in 2031. Het plan wordt niet gesteund door de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA. Zij hadden hierin de doorslaggevende stem. Hiermee blijft het de komende jaren mogelijk om teruggeleverde stroom en verbruikte stroom tegen elkaar weg te strepen. ”Goed nieuws voor alle bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting die zonnepanelen bezitten”, zegt Gert aan het Rot, projectleider Energie bij DLV Advies. “Maar let op, ondanks dat salderen blijft, bent u nog steeds afhankelijk van de belastbaarheid van het stroomnet of u de stroom kan terugleveren. Overweegt u te investeren in een PV-systeem voor uw bedrijf, laat u dan goed voorlichten voor optimale opbrengsten.”

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. Nederland staat met 3,5 zonnepaneel per inwoner wereldwijd bovenaan op het gebied van zonne-energie. Agrariërs hebben hierin een groot aandeel; de helft van de boeren heeft een zonnepanelensysteem.

Aanschaf nog steeds zeer interessant

Bedrijven die zonnepanelen overwegen, maar nog wachten op de beslissing rondom de salderingsregeling, kunnen nu verder met het offertetraject. De prijzen van de panelen zijn alweer iets aan het stijgen. Wilt u panelen aanschaffen? Let dan op een juiste beoordeling van de bedrijfssituatie tijdens het offertetraject. Dit kan veel problemen voorkomen. Let ook op dat het systeem wordt aangelegd volgens de Scope 12 normering. Gert geeft aan: “Bij het begeleiden van bedrijven in het aanschaftraject maken we altijd eerst een rendementsberekening en kijken we uitgebreid naar hun bedrijfssituatie. We stellen een programma van eisen op, zodat we de verschillende aanbieders goed met elkaar kunnen vergelijken en maken een constructieberekening. Hiermee kunt u gegrond beslissen of u over wilt gaan tot aanschaf en welke leverancier het beste bij u past”.

Inspectieregeling Scope 12

Inspectieregeling Scope 12 Scope 12 maakt onderscheid in een eerste inspectie (EBI), waarbij vooral gekeken wordt naar de kwaliteit van de aanleg (voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant), en een periodieke vervolginspectie (PI) waarin de toestand van de installatie wordt beoordeeld. Tijdens deze vervolgcontrole wordt, naast de technische staat van de installatie ook gekeken naar de ventilatie van in-dak systemen, de brandbaarheid van dakmaterialen en connectoren en of de draagkracht van de bouwkundige constructie voldoende is. Alleen inspectiebedrijven met een geldig SCIOS certificaat mogen deze inspectie uitvoeren, waarmee de kwaliteit van de installatie en de bouwconstructie gewaarborgd is.

Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanleg van een PV-systeem zijn o.a.:
- Locatie van de omvormers. Bij voorkeur buiten en in een brandwerende omgeving. 
- Toepassen van externe aardlekschakelaars.
- Ophangen connectoren en wegwerken van bedrading in kabelgoten.
- Voorkomen van inductielussen.
- Aarding van het systeem.
- Dikte bekabeling.
- Wel/niet toepassen van vlamboogdetectie.
- Periodieke keuring/onderhoud van het systeem.

 

Verwaarden van zonnestroom voor grootzakelijke gebruikers

Voor grootzakelijke gebruikers geldt het salderen niet. Voor hen kan het daarbij zeer interessant zijn om het rendement van zonnepanelen te verhogen door slim energie in te kopen op de onbalansmarkt. “Neem deze optie mee wanneer u bezig bent met de aanschaf. Deze optie is ook zeer aantrekkelijk wanneer u al een systeem hebt. Voorwaarde is dat u een schakelbaar vermogen op u bedrijf hebt; een PV-systeem valt hieronder. Ook schakelbaar is een koeling of een accu”, geeft Gert aan. Lees hier meer over dit onderwerp.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen? Heeft u panelen en wilt u weten wat deze hebben opgeleverd of welke extra verdienmodellen mogelijk zijn? Onze adviseurs staan voor u klaar.


* verplichte velden

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie