Gratis advies voor stoppende veehouders

Publicatiedatum: 04-06-2018

Veehouders in de provincie Noord-Brabant die willen stoppen met het houden van vee, kunnen gratis advies krijgen over herbestemming of sloop van hun stallen. De provincie trekt voor dit jaar 250.000 euro uit om 60 tot 80 veehouders die willen stoppen ondersteuning te bieden. 

Veehouders kunnen bij Stimulus Programmamanagement een aanvraag doen voor de ondersteuning, via de website www.vabimpuls.nl. Van daaruit wordt gekeken welke specialisten het beste bij de vraag passen. Vanuit DLV Advies zijn dit Marco Hol, Vic Boeren, René Dilven, Jos de Groot en Erwin van Kessel

Van zorgboerderij tot hondenkennel

De ondersteuning heeft de vorm van adviesgesprekken. De gesprekken kennen twee fasen: een oriëntatiefase en een analysefase. De eerste fase is gratis voor de veehouder. Hierin bespreken de adviseur en de ondernemer de mogelijkheden en wordt onderzocht in hoeverre de plannen haalbaar zijn. De tweede fase is gericht op het uitwerken van de nieuwe plannen. De plannen kunnen uiteenlopen van opslag voor een werktuigenvereniging, tot het opstarten van een hondenkennel tot een zorgboerderij. Voor de tweede fase draagt de veehouder circa 60% van de kosten bij.

VABimpulsregeling uitgebreid

De advisering voor stoppende veehouders is geënt op de aanpak vabimpuls voor reeds leegstaande stallen en schuren in Brabant. Via deze regeling is al veel ervaring opgedaan ten aanzien van advisering over de sloop en de herbestemming van stallen. De bestaande vabimpuls wordt dus uitgebreid voor de nieuwe groep van stoppende veehouders die op dit moment nog actief zijn. De ondersteuning voor stoppende boeren bestaat naast advisering uit een collectieve aanpak van sloop en asbestsanering, de maategel 'Stal er af en zon er op' en begeleiding van werk naar werk via het ondersteuningsnetwerk.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie