Grip op de zaak met een liquiditeitsprognose

Publicatiedatum: 17-12-2020

Het is momenteel geen vetpot in de melkveehouderij. Ook voor het eerste halfjaar van 2021 dient zich nog geen verbetering aan. DLV Advies raadt boeren daarom aan om alvast een liquiditeitsprognose op te stellen voor komend jaar. “Daarmee breng je de verwachte inkomsten en uitgaven in kaart en krijg je meer grip op je onderneming”, zegt adviseur financieel management Ids van der Ploeg.

Ids maakt zich zorgen over de kaspositie van melkveehouders. Hij schat in dat circa de helft van alle bedrijven op dit moment moeite heeft om de rekeningen te betalen. De meeste bedrijven hebben bovendien weinig vet op de botten. 2017 was het laatste redelijk goede melkprijsjaar; de afgelopen drie jaren kwalificeren zich als gemiddeld tot mager. “De kaspositie van melkveehouders ligt momenteel een stuk lager dan vorig jaar om deze tijd”, weet Ids. De meeste zuivelverwerkers kampen met een (te) lage melkprijs. “Over het afgelopen jaar bedraagt de gemiddelde FrieslandCampina-garantieprijs € 34,45. Daar kan een gemiddelde melkveehouder niet mee uit de voeten.” Ook de nabetaling zal naar verwachting niet hoog zijn.

Termijnmarkt voorspelt geen verbetering melkprijs

Aan het begin van dit jaar waren de vooruitzichten voor de zuivelmarkt nog uitstekend. Maar het corona-virus en de daarmee samenhangende restricties brachten veel onzekerheid met zich mee. En als Ids kijkt naar de termijnmarkt, ziet hij voor het komende half jaar de zuivelprijzen op z'n best stabiel blijven. Een snel herstel van de markt lijkt vooralsnog niet te verwachten.
Daarbij zijn de voerkosten sinds afgelopen zomer behoorlijk gestegen. “Ik verwacht dat de voerkosten, zéker ten opzichte van de melkprijs, komend halfjaar structureel op een te hoog niveau zullen liggen”, waarschuwt hij. “Daardoor komen de voerwinst en de liquiditeitspositie nog verder onder druk.”

Inkomsten en uitgaven op een rij

Hij adviseert melkveehouders daarom om voor komend jaar de verwachte inkomsten en uitgaven alvast op een rijtje te zetten. “Je moet dan vooral kijken naar welke rekeningen wanneer betaald moeten worden”, geeft hij aan. “Als je ziet aankomen dat je een pittige rekening – voor bijvoorbeeld het loonwerk over mei en juni – niet in één keer kunt betalen, kun je maatregelen treffen.”
In zo'n geval is het raadzaam om de stand van zaken van te voren te bespreken met de loonwerker, of een andere toeleverancier. “Die toeleverancier beseft ook dat de melkprijs momenteel niet meewerkt. Onze ervaring is dat toeleverende bedrijven best open staan voor zo'n gesprek. Dat doen ze heus liever dan dat ze meerdere keren achter een niet-betaalde rekening aan moeten zitten.”

Rust en stabiliteit

En voor de ondernemer zelf geeft een liquiditeitsprognose óók rust en stabiliteit, ervaart Ids. “Wij zien nu nog te vaak dat boeren een ad-hoc beleid voeren: zodra er geld binnen komt, gebruiken ze dat voor niet-noodzakelijke investeringen, of om een rekening te betalen die wellicht gespreid betaald had kunnen worden en dan komen ze later in de problemen.”
“Als je een liquiditeitsprognose maakt, weet je wat er wanneer binnen komt en welke kosten je wanneer kunt verwachten. Je houdt dan makkelijker grip op de zaak. Wij merken dat boeren die een liquiditeitsprognose opstellen, niet zo snel voor verrassingen komen te staan. Zij vinden het ook makkelijker om de financiële stand van zake­­­n bespreekbaar te maken met andere partijen.”

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie