Groen Fosfaat bewijst zich

Publicatiedatum: 24-10-2017

“Als derogatiebedrijf mogen we geen fosfaatkunstmest gebruiken, waardoor we een terugloop zien van gewasgroei”, aldus melkveehouder Joris Buijs uit in Etten-Leur. Buijs heeft te maken met een fosfaattekort in de bodem en gebruikt daarom Groen Fosfaat. Jaarlijks blijft er gemiddeld tussen de 750 en 1000 kg fosfaatruimte over op het bedrijf van Buijs. 

Het afgelopen seizoen heeft Buijs meegedaan met een Groen Fosfaat proef. Hij werd daarbij vanuit het Koeien & Kansen project begeleid door Janneke Straver van DLV Advies. De Groen Fosfaat maïs-korrels zijn direct tijdens het zaaien in de rij toegevoegd. De maïs beschikte daardoor al vroeg in het groeiseizoen over voldoende fosfaat voor een goede start. De eerste ervaringen zijn: Mais blijft langer groen, en lijkt daardoor langer gezond te blijven, minder snel aangetast door bladvlekkenziekte. Qua opbrengsten is de eerste tendens; meer VEM en zetmeel, maar de droge stof opbrengst blijft gelijk.

Groen Fosfaat is een all-in-one fosfaatmeststof met dierlijke mest als basis, waardoor het ook geschikt is voor derogatiebedrijven. Wel neemt het nog plaatsingsruimte weg van dierlijke mest, maar binnen de wetgeving wordt gewerkt aan een oplossing. 

Groen Fosfaat tijdens RMV Hardenberg 2017

Wilt u als veehouder meer weten over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf, kom dan langs bij de stand van Groen Fosfaat (stand 317, hal 3) tijdens de Rundvee en Mechanisatie Dagen Hardenberg van 31 oktober t/m 2 november. Vanuit DLV Advies kunnen we u meer vertellen over de resultaten van de Groen Fosfaat proef en over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf.

Groen Fosfaat is verkrijgbaar via Cheapfertilizer.com en tijdens de Rundvee en Mechanisatie Dagen in Hardenberg bieden zij u een aantrekkelijke korting. De volgende korting is tijdens de beurs geldig:

1.250 kilo = 5% korting
2.500 kilo = 7,5% korting
3.750 kilo = 10% korting
22.500 kilo = 15% korting

U vindt de Groen Fosfaat stand in HAL 3, stand 317.
 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu