Groen Fosfaat Mais geeft plus in zetmeelgehalte

Publicatiedatum: 11-01-2018

Doel van het project Groen Fosfaat is om een nieuwe organische meststof uit varkensmest te ontwikkelen die de gangbare fosfaatkunstmest vervangt en een vergelijkbaar resultaat geeft. Dit doel is bereikt. In de proeven van dit jaar was een vergelijkbare droge stofopbrengst bij mais zichtbaar ten opzichte van de referentiewaarde (standaard fosfaatkunstmest). Daarnaast was een hogere zetmeelopbrengst zichtbaar van 8,5%.

Herhaling proeven

In 2017 zijn de proeven van 2016 op mais herhaald. Dit betrof een herhaling van de maisproef bij het proefbedrijf van Delphy, uitgebreid met twee maisproeven op twee bedrijven in de praktijk. Bij melkveehouder Joris Buijs uit Etten-Leur en melkveehouder Theo van Goch uit Hedel. Ook bij drie praktijkbedrijven in Twente zijn proeven gehouden. Hier waren de ervaringen gelijk aan wat de Brabantse deelnemers ervaren hebben.

Nat en droog voorjaar

Vorig jaar was er een gemiddeld hogere droge stof opbrengst van 6% en een gemiddeld hogere zetmeelopbrengst van 10% zichtbaar op de velden met Groen Fosfaat ten opzichte van de referentie. 
De hogere droge stof opbrengst in 2016 werd naar verwachting veroorzaakt doordat het een vrij nat voorjaar was waardoor de Groen Fosfaatkorrel sneller werkte, dit voorjaar was juist erg droog. De plus in het zetmeelgehalte is in beide groeiseizoenen vergelijkbaar.

Derogatie

Vanwege de derogatiewetgeving kan er geen fosfaatkunstmest gegeven worden. Groen Fosfaat is hiervoor een goed alternatief. Aandachtspunt hierbij is de mestboekhouding waarin Groen Fosfaat nog totaal als dierlijke mest wordt beschouwd. Groen Fosfaat is een meststof met een hoog fosfaatgehalte en daarom met name geschikt voor percelen met een lage fosfaatbeschikbaarheid, waar fosfaatgift nodig is voor een optimale opbrengst. 

Meer informatie

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Angela van der Sanden. Voor inhoudelijke vragen neemt u contact op met Albert-Jan Bos.

Meer weten over Groen Fosfaat? Bekijk het dossier op de website.

Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van LNV, voorheen ministerie van Economische zaken, steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht. 

Groen Fosfaat is een initiatief uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het Ministerie van Economische zaken.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie