Grond, waardevast of ....

Publicatiedatum: 25-08-2015

Grond is op veel agrarische bedrijven de basis  van de onderneming. Sectoren zoals akkerbouw en boomteelt (met name in het zuiden) zijn al jaren op de markt voor grond, maar kiezen ook vaak voor losse pacht en teeltpacht. De melkveehouderij is een sector die de afgelopen jaren veel nadrukkelijker op de markt was om grond te kopen.

Inmiddels is duidelijk dat  de grondgebondenheid van de melkveehouderij een grote rol gaat spelen in de groei van de sector, dus de concurrentie op de grondmarkt wordt groter. Ik vraag me wel vaak af wie de aankoop van gronden sectorbreed gaat financieren. Steeds nadrukkelijker is dat niet alleen de bank, maar ook steeds vaker kapitale spelers in de agrarische sector. Voor kopende partijen betekent dit dat de makelaars van deze tijd daar hun rol in gaan pakken, en dus naast de verkoop van grond ook proberen de financiering van grond via kapitale spelers te organiseren voor de grondbehoefte van een onderneming.

Voor een eigenaar van grond goed om altijd strategisch keuzes te maken op welke wijze hij insteekt op deze markten. Met de lage rente kan met losse pacht, of teeltpacht voldoende rendement behaald worden, met in het achterhoofd dat de fiscale staking van het bedrijf naar de toekomst kan worden verschoven. Van belang is om breder te kijken dan alleen het rendement op korte termijn en een route te plannen naar het moment van verkoop. Ook kan gekozen worden om gedeelten van de opbrengst weer beschikbaar te stellen voor de kopende partij, met hypotheek.

Mijn advies: ben je grondeigenaar en op zoek naar het punt in de toekomst dat de grond tot waarde gebracht gaat worden? Laat je vrijblijvend informeren door een van de makelaars van DLV. Verkopen van grond vergt een strategie, niet een impuls.

Voor meer informatie neem contact op met Marcel de Rooij

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie