Hoe kun je besparen op energiekosten?

Publicatiedatum: 02-05-2022

Energieprijzen zijn begin 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2021. Wat kun je als varkenshouder op korte en lange termijn doen om op de energiekosten te besparen?

Besparen op energie kan voor alle bedrijven lonend zijn met de huidige hoge energieprijzen. Door de onzekerheid op de wereldmarkt is de verwachting dat zeker het komend jaar de energieprijzen nog hoog blijven.

Informatieplicht via RVO

De vraag naar duurzame investeringen voor energie is enorm gestegen. Wetgeving draagt daar ook aan bij. Bedrijven die meer dan 25.000 kuub gas of meer dan 50.000 kWh per jaar gebruiken hebben de verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben. Daarnaast hebben deze bedrijven een informatieplicht via RVO aan de gemeente. Bij een uitbreiding moet een bedrijf hier rekening mee houden. Jan Pijnenburg, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies adviseert bedrijven met behulp van de energiescan eerst het verbruik op het bedrijf in beeld te brengen. “Naast de bedrijven die verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te realiseren, kiezen ook bedrijven die onder deze verbruiksnorm zitten voor duurzamere energie”, aldus Jan.

Alternatieven goedkopere energie

Wat zijn de mogelijke investeringen richting duurzamere energie om te besparen op de energiekosten? Voor elektriciteit zijn dat zonnepanelen en windmolens. Voor duurzame alternatieven van gasgebruik zijn er meer mogelijkheden. Gas wordt voornamelijk ingezet voor de warmteproductie, bijvoorbeeld met behulp van een cv-ketel. Alternatieven zijn onder andere omschakelen van gasgestookte- naar elektrische installatie, gebruikmaken van biomassa met houtpellets of -snippers, biomassa door vergisting, warmteterugwinning of warmtepomp. Met biovergisting kan zowel gas als elektriciteit gemaakt worden. Daarnaast komt de stap naar opslag van eigen opgewekte energie met accu’s steeds dichterbij, maar die zijn nu nog in ontwikkeling.

Flexibel contract

Een gedeelte van de bedrijven wil op energiekosten besparen door goedkopere energie in te kopen. Voor varkensbedrijven waarvan het energiecontract momenteel afloopt, is het afsluiten van een nieuw contract niet mogelijk of zo ongunstig dat het niet lonend is. Wat rest is een flexibel contract en kijken waar besparingsmogelijkheden zijn op het bedrijf. Besparen op energie is zeker bij hoge energieprijzen interessant, maar wel met de kanttekening dat de besparing niet ten koste gaat van de kwaliteit en gezondheid van de dieren.

Energiekosten per bedrijf

De totale energiekosten per gemiddeld varkensbedrijf laat de afgelopen jaren een stijging zien, zeker vanaf de tweede helft van 2021. Van de betaalde kosten op een varkensbedrijf in 2021 komt 2,7% voor rekening van energie. Voor zeugenbedrijven is dat aandeel hoger met 3,3% in 2021.Een gemiddeld gespecialiseerd zeugenbedrijf met 900 zeugen kreeg in 2021 een energienota van ongeveer € 40.000 op de mat. Een gemiddeld gespecialiseerd vleesvarkensbedrijf met 2.700 vleesvarkens had in 2021 een gemiddelde energienota van ruim € 17.000.

Met de huidige hoge energieprijzen en de verwachting dat deze het komende jaar nog aanhouden, mede door de oorlog in Oekraïne, moeten bedrijven rekening houden met zeker een verdubbeling van de energiekosten in 2022.

Als we kijken naar de energiekosten per gemiddeld aanwezig dier tot en met 2021 zijn het vooral de kosten voor elektra die oplopen. In 2022 zullen bedrijven ook de gevolgen van de gaskosten gaan voelen.

Dit artikel is overgenomen van Boerderij.nl

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie