Honderd varkenshouders aan de slag met klimaatsensoren

Publicatiedatum: 15-06-2022

In het kader van de Slimme Varkensketen werken kennispartners samen in projecten om de gezondheid, het welzijn en de vleeskwaliteit van de dieren te verhogen door het combineren van verschillende databronnen. In het project rondom diergezondheid is de volgende stap gezet en zijn de klimaatsensoren aan de deelnemende varkenshouders uitgereikt.

Voor het verbeteren van het niveau van diergezondheid zijn intussen ongeveer honderd deelnemende varkenshouders uitgerust met klimaatsensoren van Slimme Stal. Hiermee wordt het klimaat in de stal nauwkeurig in kaart gebracht ter bevordering van de diergezondheid. "We werken aan een keten waarin, via data, gestuurd wordt op verbeterde leefomstandigheden, groei en gezondheid van het individuele varken’’, vertelt projectleider Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies. 

Kansen verdienmodel

Het delen van data tussen ketenschakels is hierbij van belang. "Wanneer we data van dieren tussen ketenschakels uitwisselen leidt dit tot meer handelingsperspectief, transparantie en kan meer vraaggestuurd worden gewerkt door alle ketenpartijen. Dit geeft nieuwe kansen in het verdienmodel, ook voor de varkenshouder.”

Monitoren en optimaliseren

De klimaatsensor monitort continue CO2- en ammoniakgehaltes, luchtvochtigheid en temperatuur in de stal. Door deze data te koppelen aan gezondheidsdata van de dieren die onder andere gedurende het slachtproces worden verzameld, verkrijgt de Slimme Varkensketen informatie over wat de leefomstandigheden van het varken zijn, en de relatie met de gezondheid en de prestaties van het dier.

Informatie diergezondheid

De eerste analyses van de data afkomstig van zowel het slachtproces, als de klimaatsensoren hebben intussen plaatsgevonden. Met analyses van data van het slachtproces is een eerste stap gezet naar identificatie van de juiste indicatoren die informatie geven over de gezondheid van het dier tijdens de levensfase. De eerste benchmarks zijn teruggekoppeld aan de deelnemende varkenshouders. Dit geeft hen extra inzicht in het stalklimaat op hun bedrijf en de positie ten opzichte van de andere varkenshouders.

Koppelen data

"Doordat er nu inzicht wordt verkregen in circa honderd varkenshouderijen wordt het mogelijk op de juiste punten te sturen ter verbetering, en wordt het project naar een hoger plan getild”, aldus Angela. "De volgende stap is het koppelen van gezondheidsdata van de dieren afkomstig uit het slachtproces, aan de data verzameld via de klimaatsensoren.”

Samenwerking

In de Slimme Varkensketen komen twee samenwerkingsverbanden samen. De eerste is die van Hendrix Genetics en Vion Food Group in het project ‘Verbeteren van het niveau van diergezondheid’. De tweede die van Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin in het project ‘Sturen op kwaliteit’ (beiden met ondersteuning van Connecting Agri & Food). Door die te koppelen wordt volgens Connecting Agri & Food een stap voorwaarts gezet richting een slimme varkensketen. ‘Een keten waarin slim wordt omgegaan met data en die stuurt op de gezondheid van het individuele dier en de kwaliteit van het eindproduct.’

Slimme Varkensketen is één van de business cases van AgriFoodInnovation en wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Connectingagriandfood.nl 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu