Hoogwaardig eiwit met grasraffinage

Publicatiedatum: 30-09-2019

Raffinage van gras verhoogt de stikstofbenutting van eigen land, ook op bedrijven met een hoge melkproductie per hectare. Daarom demonstreerde DLV Advies, in samenwerking met een technologieleverancier, de afgelopen weken op een aantal melkveebedrijven een nieuwe bioraffinagetechnologie, mede om het verdienmodel scherper in beeld te krijgen. De installatie kan op regionale schaal worden toegepast. Voor zover bekend de enige in zijn soort in Nederland en al een aantal jaren in ontwikkeling, met name in gesubsidieerde projecten in Zuid-Nederland.

Dankzij de focus op kringlooplandbouw krijgt grasraffinage een nieuwe impuls. DLV Advies, Delphy, technologieleverancier Grassa en het veevoerbedrijf ABZ Diervoeding werken samen in een demonstratieproject. DLV Advies gaat zich verdiepen in de praktische toepasbaarheid, in meerjarig onderzoek, dat wordt gesubsidieerd door een aantal provincies en met POP3-gelden.

Verdienmodel

“Het verdienmodel van regionale grasraffinage hangt af van de hoeveelheid energie die wordt gebruikt bij de verwerking van het gras en de bewerking van die vloeibare fractie die vervolgens plaatsvindt”, zegt projectleider Sytze Waltje. ln het concept dat Wagenings wetenschapper Johan Sanders begin deze eeuw op papier zette, wordt gras geraffineerd tot een breed scala aan natuurlijke grondstoffen waarvan de waarde de productiekosten overtreft. Grasraffinage wacht al enkele jaren op een doorbraak.

De Koeien laten daarbij een hogere eiwitefficiëntie zien en er komt tot 30 procent minder stikstof en fosfaat in de mest terecht. Het hoogwaardige eiwit uit de sapstroom zal naar verwachting prijstechnisch kunnen concurreren met gmo-vrij soja-eiwitconcentraat in voer voor kippen, varkens of vissen of in petfood. Bovendien is de suikerfractie uit de sapstroom rijk aan fermenteerbare organische stof. De mineralenfractie kan worden toegepast als organische plantaardige meststof voor de glastuinbouw. Door raffinage krijgt gras zo veel meer waarde in veevoer.

Praktische toepasbaarheid

In eerste instantie wordt het verdienmodel van de sapstroom als PK-meststof (mengmeststof) in de noordelijke akkerbouw onderzocht in aardappelen en mais. In een later stadium van het onderzoeksproject volgt ook het verdienmodel van de hoogwaardige eiwitfractie uit de sapstroom, die zeker 450-500 gram ruw eiwit per kilo bevat. Sytze Waltje: "Het is de bedoeling dat veevoedingsinstituut CLO De Schothorst de precieze veevoedkundige waarde van het hoogwaardige eiwit uit het sap gaat bepalen. Door samen te werken met ABZ Diervoeding is er wellicht regionale afzet in varkens- en pluimveehouderij mogelijk.”
Ook ziet DLV Advies mogelijkheden voor benutting van stoffen als compost, paardenvoer of substraat in de tuinbouw. Waltje benadrukt de voordelen van raffinage van najaarsgras. “Door het veel hogere, onbestendige eíwitgehalte in het gras in de herfst, gaat er veel stikstof verloren. Grasraffinage gaat dit voor een deel tegen”, zegt Waltje. “Dat verbetert de Kringloopwijzerresultaten, je haalt meer eiwit van eigen land. Het voereiwit is bovendien VLOG-vrij. En regionaal voereiwit beperkt de transportbewegingen. Maar ik realiseer me dat bedrijven met een ruwvoertekort najaarsgras anders zijn gaan waarderen.”

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over het project contact op met Sytze Waltje.

Dit interview met Sytze Waltje is verschenen in Nieuwe Oogst.

 

Het project ‘Raffinage van najaarsgras’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsdies van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3).

 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie