Invoering fosfaatrechten jaar uitgesteld

Publicatiedatum: 13-10-2016

De invoering van het voorgestelde fosfaatrechtenstelsel wordt met een jaar uitgesteld. Het volledige stelsel wordt per 1 januari 2018 van kracht. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een nota aan de Tweede Kamer die donderdagochtend verscheen.

Van Dam ziet zich genoodzaakt het wetsvoorstel aan te passen, omdat het huidige voorstel niet voldoet van de Europese staatssteunkaders. 

Behoud van derogatie?

Door deze wijziging kan het fosfaatrechtenstelsel nog niet sturen op de fosfaatproductie van de melkveehouderij in 2017. De urgentie om de fosfaatproductie te reduceren is hoog. De Europese Commissie benadrukt dat het essentieel is dat Nederland een overtuigend pakket presenteert, waarmee de fosfaatproductie in 2017 wordt verminderd. "De inzet van de Europese Commissie is dat eind 2017 zeker moet worden gesteld dat Nederland weer aan de verplichtingen voldoet", aldus Van Dam. De vraag is nu op welke wijze dit door de sector gerealiseerd moet worden?

Wat betekent dit voor mij?

De verlaging van de fosfaatproductie is van belang voor het behoud van derogatie. Wat betekent het voor bedrijven die stoppen met melkvee in 2017? Krijgen zij op basis van de referentiedatum 1 januari 2018 wel fosfaatrechten toegewezen? Dan zullen zij ongetwijfeld per 1 januari 2018 nog als landbouw bedrijf geregistreerd moeten zijn.

Bedrijven moeten nu 2017 goed benutten om beter te kunnen anticiperen op de toe te wijzen rechten. Hopelijk is er voor die tijd ook duidelijkheid over de toelaatbaarheid van een geborgde KringloopWijzer. 

Voor de individuele veehouder zeker aanleiding om nu goed zijn strategie uit te zetten naar 2018.

Bekijk hier de toelichting bij de nota van wijziging bij het voorstel van wet tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten. 

Neem voor meer informatie over fosfaatrechten contact op met Vic Boeren of Niek Groot Wassink

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie