Jonge boeren bouwen varkensstal

Publicatiedatum: 21-11-2016

Een nieuwe vleesvarkensstal bouwen in ruim een half jaar tijd. Dat realiseerden broer en zus Wiebe in ’t Hout (34 jaar) en Marijke Folkers (33 jaar). Gezamenlijk namen zij het bedrijf met de naam Mevar Meeden, dat uit een vleesvarken-, pluimvee- en akkerbouwtak bestaat, in 2014 over van hun ouders.

Plaats voor 2.440 vleesvarkens

Begin november 2016 is de nieuwe stal opgeleverd. Perfect op tijd voor de open dag voor alle geïnteresseerden. De nieuwe stal biedt plaats aan 2.440 vleesvarkens. “Dat is een derde meer dan we op dit moment hebben,” zegt Marijke. Het totaal aantal dieren op het bedrijf komt daarmee op 7.100. Aan de realisatie van de stal ging een vergunningentraject vooraf. Hierbij werden de jonge ondernemers begeleid door Geertniek Schonewille, projectleider bouw bij DLV Advies. Hij sprak veelvuldig met de ondernemers en betrokken ambtenaren en regelde de NB-vergunning, uitgebreide MER-toetsing en omgevingsvergunning

Bouwen volgens Maatlat Duurzame Veehouderij

Deze stal is gebouwd conform de Maatlat Duurzame Veehouderij en 1-ster-beter leven. “Daar doen we aan mee omdat we een duurzame stal willen bouwen”, aldus Wiebe. De maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn bestaan onder andere uit het toepassen van veel daglicht in de stallen en speeltjes voor de varkens. Tevens zorgt de luchtwasser voor een lagere milieubelasting. Bij de bouw van de stal is gebruik gemaakt van nieuwe, duurzame technologieën. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt de opgewekte stroom op het bedrijf gebruikt. Naast de nieuwe stal heeft het bedrijf afgelopen jaar geïnvesteerd in een nieuwe brijvoerkeuken en inweekkeuken voor tarwe en gerst.

Bekijk de klantervaringsfilm en lees meer over het bedrijf van Wiebe in 't Hout en Marijke Folkers.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie