Kans voor ontwikkeling op maat

Publicatiedatum: 02-04-2019

Het meten van geuruitstoot met behulp van sensoren kan varkenshouders helpen om een product met maatschappelijke waarde te gebruiken. Tegelijkertijd bieden de meetdata handvatten om de geuremissie verder te verminderen volgens een recent uitgevoerde pilot op vijf Brabantse varkensbedrijven. Op termijn kan deze aanpak wellicht bijdragen aan meer maatwerk in de ontwikkeling van bedrijven.

Aan de pilot, waarvan het eindrapport vorige week werd aangeboden aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, namen vijf varkensbedrijven deel. Hier werd gedurende minimaal vier weken de geuruitstoot gemeten met sensoren. “Het idee was om ondernemers, door het feitelijk meten van de geuruitstoot, een tool in handen te geven waarmee ze hun omgeving kunnen laten zien dat zij actief proberen om de geuroverlast te beperken", zegt Veerle Slegers. Zij was als maatschappelijk adviseur betrokken bij de pilot, die Connecting Agri & Food (dochteronderneming van DLV Advies) en Comunicamos uitvoerden in opdracht van de provincie Noord-Brabant. “De pilot wees uit dat realtime meten zorgt voor meer begrip en vertrouwen onder omwonenden. Vaak hoefden ze de meetdata nog niet te zien; het feit dat de ondernemer bereid is om te meten, is al voldoende.”

Continue meten creeërt meer begrip en vertrouwen

De meetdata gaven ondernemers ook aanknopingspunten om hun uitstoot te reduceren. “Eén boer zag bijvoorbeeld iedere dag tijdens het voeren een piek in zijn geuremissie. Door een aanpassing in zijn voerstrategie wist hij deze af te vlakken. Continue meten geeft dus meer inzicht in waar de 'pijnpunten' liggen.”
De geschetste aanpak biedt ook mogelijkheden voor het bieden van maatwerk in de ontwikkeling van bedrijven. Als omwonenden en overheden zien dat een ondernemer zijn best doet en geuremissies weet te reduceren, zullen ze eerder bereid zijn om bepaalde bedrijfsontwikkelingen toe te staan en minder vasthouden aan generieke nonnen. Ofwel: er is meer oog voor de individuele omstandigheden van een bedrijf. Op die manier kan deze pilot kansen bieden voor bedrijfsontwikkeling op maat.

Lees meer over het gebruik van sensoren op de website van Slimme Stal

Dit artikel verscheen op 30 maart in Stal & Akker.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie