Nieuwsarchief
Kansen voor energiebesparing bij grootzakelijk verbruik
Energiebesparing wordt steeds belangrijker. Overheden hanteren steeds meer maatregelen voor een lager energieverbruik. In 2019 gold dit vooral voor de bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) per jaar verbruiken. Momenteel merken onze adviseurs dat vooral de bedrijven die meer dan 200.000 kWh per jaar verbruiken, steeds vaker de verplichting krijgen energiebesparende maatregelen door te voeren met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
Hoge energieverbruikers
Het merendeel van het verbruik wordt veroorzaakt door de ventilatoren, maar die moeten uiteraard wel blijven draaien. Andere apparaten met motoren verbruiken ook veel energie, zoals een melkrobot, mestschuifinstallatie of een luchtwasser op een varkensbedrijf.
Simpelweg alle mogelijkheden voor energiebesparing afvinken is geen goed idee. Het is aan te raden om te kijken welke specifieke bedrijfsomstandigheden bepalen of een investering interessant kan zijn. Investeren in warmteterugwinning terwijl er geen warmte nodig is op een bedrijf is bijvoorbeeld niet erg zinvol, terwijl dit voor een ander bedrijf met veel warmtebehoefte mogelijk wel goede kansen geeft. “Bij zuinig gebruik is het niet nodig om een apparaat te vervangen, want de terugverdientijd komt door het lage verbruik vaak hoger te liggen dan 5 jaar. Direct vervangen is dan niet aan de orde. Eerst moet dan duidelijk zijn waar de meeste kansen liggen voor energiebesparing. Eventuele maatregelen mogen niet ten koste gaan van de productie”, zegt Jan Pijnenburg, adviseur intensief bij DLV Advies.
Kosten verlagen
De uitdaging bij energiebesparing is om de kostprijs van een liter melk of een kilo vlees te verlagen. “Door slim te investeren aan de hand van een vooropgezet plan, kan voorkomen worden dat men later voor verrassingen komt te staan. Financieel moeten de gevolgen goed in beeld worden gebracht”, vervolgt Pijnenburg. “Er liggen vaak goede kansen op het gebied van kostprijsverlaging, maar toch is het raadzaam om een berekening te maken vooraf om te kijken of een investering slim is en om er zeker van te zijn dat die niet te koste gaat van de productie. Als er wel binnen 5 jaar kan worden terugverdiend, is het verplicht om apparaten te vervangen. Soms merk je dat een efficiëntieslag juist een verbetering van het proces inhoudt en/of de productie juist ten goede komt, dan is dit wel een win-winsituatie.”
Meer informatie?
Wilt u meer inzicht in uw eigen energieverbruik en kijken welke maatregelen interessant kunnen zijn, vooruitlopend op nieuwe regelgeving? Neem dan contact op met onze deskundigen op het gebied van energiebesparing: Thomas Kruders (regio Oost) en Jan Pijnenburg (regio Zuid).
U kunt ook onderstaand formulier invullen voor de aanvraag van een Energiescan.