Lager BEX-voordeel, minder koeien

Publicatiedatum: 05-10-2015

De aanpassing in de forfaitaire productienormen en de hogere fosforgehalten in de ruwvoerkuilen zorgen in 2015 voor een 15% lager BEX-voordeel op bedrijfsniveau dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van ruim 200 bedrijven waarvoor DLV Advies een prognose voor de fosfaatproductie voor 2015 berekende.

In 2014 was het gemiddelde fosforgehalte in het aangelegde ruwvoer 2,1 g/kg droge stof voor maïs en 4,4 g/kg droge stof voor gras. Dat is respectievelijk 0,2 g/kg en 0,4 g/kg droge stof hoger dan het langjarig gemiddelde. In een gemiddeld rantsoen stijgt het fosfaatgehalte daardoor van 3,7 naar 4,0 g/kg droge stof. Door de stijging van het fosforgehalte in het rantsoen daalt het BEX-voordeel met 9%. Daarnaast zorgen aanpassingen in de forfaitaire normen voor een daling van het BEX-voordeel van 6%. Dat betekent een totaal verschil van 15%. Een bedrijf dat in 2014 een BEX-voordeel had van 15% zal dus naar verwachting in 2015 geen voordeel meer hebben.

Bijsturen voor beter BEX-resultaat

Het tegenvallende BEX-voordeel in de prognoses veroorzaakt extra mestafzet. Met invoering van fosfaatrechten in 2016 zal een tegenvallend BEX-voordeel tevens betekenen dat er minder dieren gehouden mogen worden. Het is voor veehouders dus van belang om  tijdig bij te sturen.

Dit kan onder andere door:

  • fosfaatarm krachtvoer of fosfaatarme bijproducten te gebruiken;
  • gebruik te maken van de fosfaatverrekening, waarbij eenmalig 20 kg fosfaat per hectare bouwland doorgeschoven mag worden naar het volgende jaar;
  • toepassen van mestscheiding. Daarmee concentreer je met name fosfaat in de dikke factie en kun je stikstof uit dierlijke mest op het erf houden;
  • de werkelijke gehaltes in de verantwoording van de mestvoorraad te gebruiken in plaats van de forfaitaire;
  • bij verschillende fosfaatgehaltes in de graskuilen, indien passend in het rantsoen, de kuilen met de lagere fosfaatgehalten dit jaar te voeren.

De adviseurs van DLV Advies bepalen samen met de ondernemer welke maatregelen het meeste voordeel opleveren. DLV Advies biedt meer handvaten om het tegenvallende BEX-voordeel te compenseren of om de ontwikkeling van de fosfaatproductie in beeld te brengen.

 Neem voor meer informatie contact op met: Harm Wientjes

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu